Wednesday, March 16, 2011

baldi hilang? kena sound kat PKP depan2? denda tido berguling atas jalan tar? --- That's how SBP's daily grind, dude!

Salam dan wish a pleasant evening, readers..!

Nak tau tak korang, memang banyak experiences yang Az dah lalui kat SMS Kubang Pasu (KUPSIS) nih. Even baru sebulan lebihh Az kat sini, pengalaman yang Az dapat tu memang kalau cerita takkan habis punya. Ok, meh Az cerita sikit sebanyak regarding the experiences that Amal Azraai Azuha had gained here:

Kalau tak pi SBP, Az takkan dapat pengalaman:


Hostel life. Nama lagi budak SBP, memang wajib kena stay kat hostel kan? Kalau kat sini bangun pukul 5.30 pagi, kalau kat rumah bangun awal lagi bukak blog reply comment shoutmix. Kalau tido lakk, kat sini dalam jam 12 dah boleh lelap mata. Kalau kat rumah, pukul 3 pagi lelap tu dah kira paling awal lahh.

Kalau tak pi SBP, Az takkan dapat pengalaman:


Lalui rules & regulation yang rigid giler! Kat sini, peraturan memang strict giler ahh. Tak pakai songkok masa prep, demerit 3 points. Tak pakai baju melayu sedondon, pusing padang minimum 3 kali di malam hari. Tak tight-in kat luar hostel area, pumping minima 10 kali. Even pakai shorts masa dalam dorm pun dianggap perbuatan paling samseng. Kalau korang yang menggatal nak couple kat sini, sorry. JANGAN HARAP. nak kena buang? anda digalakkan dan dipersilakan  mencubanya...

Kalau tak pi SBP, Az takkan dapat pengalaman:



Kena denda tido dan berguling-guling atas jalan tar pukul 2 pagi. Sebab? Kitorang tak light-off lampu dorm. Akibatnya? Habis satu ASPURA kena tido atas jalan tar sampai pukul 2. Fuhh, bila ngantuk, tak kisah ape dah, tidoo jo la yang termampu. Atas tar pun kitorang dah anggap as king size bed bilik Four Seasons Resort Langkawi. Kalau kat rumah, nak tido atas jalan tar 2 pagi? Bangkit tido esok tengok2 ade kat rumah pakar psikitiari. Itu sudah pasti.

Kalau tak pi SBP, Az takkan dapat pengalaman:



Pegang bow dan shoot arrow archery. Az dah kira2 dahh, sukan ape yang paling tak meletihkan eh? Bola sepak-FAIL. Olahraga-lagi lahh FAIL. Ragbi? Fuhh, takyah habaq. So, Az decide join archery (memanah). Amik ngko, ingat sukan ni tak letihh? Sekali tarik bow string tu, mak oi, nak tercabut lengan aku yang berbisep nihh. Yang hal shoot tu lain kira, tiap kali shoot kalau terkena part paling luar pun sudah dianggap berevolusi maju setapak.

Kalau tak pi SBP, Az takkan dapat pengalaman:



Pusing satu pekan Jitra semata-mata nak cari teksi sebijik. Hari tu outing, pastu jam dah nak dekat pukul 6. Kalau masuk outing lewat, ambik ngko, kena detained takleh keluar outing minggu depan. Pastu punya gelabah laa punya, habis pusing satu pekan in order nak carik taxi sebijik. Kalau kat KB, lepas bersuka ria sakan, terus phone papa nak suruh jemput. Kat sini, sape ade? Nan hadoo sape2 yang aku kenal kat sini weh! Pastu dengan usaha jaya si budak sorang ni, at last dapat jugak cari taxi.. Fuhh, selamat akuu. *stakat ni laa*. Dan ade jugak, salah masuk kereta yang aku anggap as taxi. Fuhh. masing2 terkesima memerhati antara satu sama lain.

Kalau tak pi SBP, Az takkan dapat pengalaman:



Kena marah kat PKP depan2 audiens. Hari tu Az jadik MC dalam majlis High Table. Punya lahh eksaited sampai salah baca nama orang. Pastu? Az kena sound direct ngan PKP depan hadirin. Tak ke malu? Nak lari terus jo dari situ pun ado rase. Takpe, at least, Az dapat pengajaran- jangan ralit sangat masa handle majlis penting. Kesan langsung? Malam tu Az jadik moody giler. Tapi yang aku paling suka kat depa ni, masa Az masuk dorm, habis dormmate Az keliling pastu bagi kata2 semangat. Guyz! U all are awesome, dude!

Kalau tak pi SBP, Az takkan dapat pengalaman:


Baldi hilang. Bukan baldi saje yang hilang, benda2 lain pon takyah cakap, banyak yang hilang. Nak cari? Tak perlu ahh. Sebab barang2 yang hilang tu pasti akan jumpa balik kat tempat yang paling mengarut. Tu laa pasal, baldi biru Az hilang tetiba jumpa kat bilik sakit. Selalu lahh camtu.

Kalau tak pi SBP, Az takkan dapat pengalaman:


Mix ngan bangsa lain. Sebelum ni, takyah cakap ahh. Az racist. Nak cari geng ngan orang Melayu jo. Tapi sejak pi SBP, Az memang selesa bergaul ngan bebudak bangsa India & Cina. Tanggapan biasa orang lain kat depa- jahat? perangai buruk? penipu besar? TAK ADA lahh! Malah depa semua tu selalu gak ajar Az Add Maths dan subject2 lain dengan ikhlas

Kalau tak pi SBP, Az takkan dapat pengalaman:

Berdikari. Basuh baju? Sendiri buat. *mula menghargai mesin basuh auto kat rumah.* Gosok baju? Sendiri buat jugak. *sampai terkoyak berlubang seluar aku gosok*. Kat sini semua buat sendiri lahh! Seluar terkoyak, kena jahit? Sendiri buat. Takde seamstress kat tengah sawah ni ya anak2. Btw, enjoy ape buat semua benda sendiri, kurus slim jadik body jasmani masing2 efek langsungnya.

Kalau tak pi SBP, Az takkan dapat pengalaman:


Naik bas balik KB sendiri. KB-Jitra ade laa dalam 450 km jaraknya. Nak balik masa cuti? Tiket wajib booking awal2 lagi, *dan beli sendiri* kalau tak dapat beli alamatnya tido laa kat sidewalk rumah kedai. Nak harap mak ayah datang ambik, erghh jangan mimpi. Ngko rela tengok mak ayah susah datang dari jauh semata-mata nak ambik ngko? Az tak sanggup. Even terpaksa pikul beg berat2 tambah lagi ngan orang ramai bersesak-sesak bergesel jasmani, Az dah takde pilihan lain dahh. Naik bas express jo pilihan yang ado. *atau ade tan sri yang nak book heli sebijik kat aku balik KB?*

Kalau tak pi SBP, Az takkan dapat pengalaman:

Dapat kengkawan dari satu Malaysia. Bebudak KUPSIS ni datangnya dari satu Malaysia, except for Sabah, Sarawak dan Pahang. Best owh, Az dapat belajar bahasa dan culture depa semua. Macam2 words yang Az dah tau skang ni. Yang bestnya, diorang berminat gak nak studi Kelantan punya language. Even hangpa still kecek klate berbunyi pelik, aku still suka dengar. dan lawak giler.

Kalau tak pi SBP, Az takkan dapat pengalaman:


Nak struggle dalam studi giler2. Kat sini, semua budak terpilih dari yang terpilih. And it also beckon the kepandaian budak2 kat sini yang memang taraf super-excellent punya. Hari tu exam Ujian Penilaian Prestasi 1. Yang dapat seratusperatus paper Math Mod bersusun punya. Pastu yang dapat 100% Add Maths, Chemistry tu takyah habaq. Pastu subjek lain yang dapat A+, throng of them-lahh! Kalau korang nak survive kat sini, korang memang kena struggle GILA-GILA, memang istilah MAIN-MAIN tak wujud langsung kat sini okay.

Ohh ya, ade gak lahh pic 2,3 keping untuk korang:

para nelayan kemboja sesat 
aik? mane akuu..?
the caption does xplain everything
kepakaran masing2... dan aku.. whattt??!

All these pics, credict to:

afiq adib akashah, ketua batch form 4 2011

Kalau nak diikutkan kan, bertimbun lagi pengalaman baru yang Az dapat gained masa stay kat sekolah SBP ni. Tak larat ambo nak tulis banyak2, sebab kalau korang nak tahu lagi, korang kena masuk SBP ni. Yang kat atas tu, baru pengalaman sebulan kat sini. Dan bagi yang balik/tak pi SBP even dapat, sorry to say, korang MEMANG RUGI. kejam ke aku cakap camtu?

what can i say,

KUPSIS ROCK!
KUPSIS FUN!
KUPSIS TIRING!
LOVE KUPSIS AND THE GANG!


any objection?

14 comments:

AZRUL AZMI said...

ahahah... tu ok la jumpa balik baldi dalam keadaan ok... macam saya dulu, baldi hilang... lepas tu jumpa balik dah pecah dah... kesian betul... disebabkan dah nak habis skulah, jadi malas nak beli baldi baru... gunalah baldi tu smpai habis skulah...

jauh jugak blaja dari kelantan nak ke johor....

mswa said...
This comment has been removed by the author.
bloggerberkaca mata said...

amal,, nanti kirim salam dgn ketua batch tu eh!! hehehhe

Amal Azraai Azuha said...

@ AZRUL AZMI

Baldi punyaa pasal, kecoh satu ASPURA

Amal Azraai Azuha said...

@COMMENT DELETED

ehh?

Amal Azraai Azuha said...

@ BLOGGER BERKACAMATA

eh, sorry... TAKEN. ahahh!

AD. said...

OMG,i really had fun reading your entry.Feel like envy pon ada jugak.Glad that you have the chemistry with the school.And yeah,good luck :)

Amal Azraai Azuha said...

@ AD

wah wah, glad to hear that..!

FEEY said...

wow!! terharunya ada junior aq yg sygkn kupSis..good!! this is one of the person that can help to improve kupSis in future.. <3

Amal Azraai Azuha said...

@ FEEY

Ahahh! well, KUPSIS tetap di hati.. esok dah nak balik KUPSIS balik dahh

FEEY said...

haha ;)

mia bouvier said...

wow.nama ketua form 4 akashah ? cute2.. Hee

Amal Azraai Azuha said...

@ sis Mia

ehh? akashah jo cute? wat bout me?
*owh bajet ohh*

fairuz said...

i dont know you, but this one is fucking interesting ;)