Sunday, May 29, 2011

eHow today's pick: How Az saves the day

Salam korang semua..!


Fuhhh, punya lah lama giler tak update blog. Idea ade beribu, tapi kemalasan nak picit "create new post" berganda kuasa dua. Ok, pernah tak korang lalui satu situasi yang mana korang perlu selamatkan diri korang dari sesautu situasi atau dengan kata lain jangan bagi kantoi bila kita terperangkap? So, entry ni Az nak cerita situasi yang Az hadapi dan cara Az handle/cover-up unexpected situation tu:

Situation 1: How Az saves the day when dia tetiba buat freefall kat tangga cinema?


Fuhh, hari tu memang beria sakan nak masuk panggung kat Jitra Mall. Nak tengok citer Penunngu Istana. Nampak cambest je. Pastu punya lahh kalut sebab kitorang lewat 5 minit dah masuk cinema tu. Punya lah jalan laju sambil tiket dipegang dengan erat sekali turun tangga laju2 dalam cinema tu nak cari seat. Sambil jalan tu, muka siap dongak atas lagi sebab movie dah mula. Pastu tetiba dengan izin Allah, tersadung anak tangga tu dan terus jatuh gedebukk! Ok, cover Az, cover. Pastu abang jaga pintu cinema pun datang seraya berbicara:

Abang : Dik, ade problem ke tu?
Aku : Ehehh, takde pape. Ni haa, sy tengah cari number seat sy nih. Sebab gelap sangat dan tak nampak, sy suluh lah tiket sy ni kat lamp tangga tuu... *sambil hulur tiket kat lampu tangga cinema tu*
Abang: Ohh, okey, suluhlahh, movie ni dah mula..

Haa tu lahh pasal kalut tak tentu hala. Modal guna lampu tangga cinema nak suluh tiket nak tau seat number pun boleh pakai jugak ehh? Btw, movie penunggu istana tu ntah hape2 motifnyer. Yang aku tau actor die terjerit2 sambil pegang handycam pastu ade sorang laki yang main pukul2 kawan die ngan kerusi????

Situation 2: How Az saves the day when dia tetiba banjirkan cinema ngan popcorn?



Ok, ni still kisah kat cinema, tapi hari lain laa plak. Hari tu bajet orang berduit laa, nak tengok cerita RIO in 3D. Pastu bajet cam orang berduit lagi, beli popcorn XL punya saiz usung masuk cinema. Nama lagi movie 3D, mesti dia kasi speck mata 3D yang besar gedabak tu kan? Pakai pun sampai nak tutup dahi. Main angkat turun speck nak adjust biar okey, coz kejap2 turun. Pastu tetiba ada satu scene yang terkejut tuu, popcorn yang dipegang tak berapa nak erat tu terus terbalik! Mak ooi, habis 1/2 isi popcorn tu jatuh kat lantai! Gelabah habis sebab banyak giler popcorn yang bersepah bawah kerusi!

Ok, cool down, dude.. Pastu terus kais2 popcorn tu ke bawah kerusi sepasang kapel kat seat depan. Hikhik, sambil kais popcorn, sambil tu sibok perbetul spek 3D yang besar gedabak tu. Lepas usaha jaya 5 minit, floor seat aku licin bersih suci murni gitu! Hahaahhhh, problem SOLVED!

Adoi, nyesal laa lak buat camtu. Nanti kang kaple tu yang kena detained kat pintu kelaur cinema and need to responsible regarding the  pop corn avalanche tu? Huh, ade ku kesah? Orang lain lepas show habes, ade ke diorang kutip sampah yang diorang buang tu bawak keluar dari cinema? Ade ke???

Situation 3: How Az saves the day when dia kena face-on with salesgirl yang kerja dia ikut pelanggan start masuk kedai sampailah keluar?


Hari tu Az ade shopping-shopping jendela kat sebuah mall ni. Pastu tetiba hati ini tertarik nak masuk sebijik kedai ni yang jual acc macam2 jenis. Jejak je kaki kanan pertama masuk kedai, terus salesgirl sorang ni start ikut dari belakang instantly! Kita pegang ni, dia tengok, kita sentuh benda tu, dia terus buat observation dengan begitu bersungguh sekali, kalah cikgu Fizik aku! Pastu Az try laa sepapan shades yang tersusun rapi kat rak tu. Punya lahh eksyen pakai spek yang bercetak RAY BON? Ahh, pe kesah, gerenti spek import dari WCH ni, tapi style giler ahh. 

Pastu Az pun buat keluar si cyber-shot sebijik ni nak snap pic 2,3 keping.. Hajat di hati nak buat profile pic baru lah. Pastu tetiba salesgirl ni pon tetiba mendekati seraya berbicara:

Salesgirl : Dik, no pic allowed here okay.. Kalau nak ambik jugak, bayo harga spek tu baru boleh ambik!
Aku : Ohh, kak ohh.. Sy just keluarkan Hp sy ni, nak check ade ke line wi-fi kat area sini jo. 
Salesgirl : Ohh, wifi takde kat sini! Kat McD bawah tu baru ade.

Wah, cover-up aku menjadik lahh. Nampaknya kak tu tak perasan eh, ade rupanya Hp berjenama CYBER-SHOT? Pastu satu lagi, CYBER-SHOT boleh connect WIFI ehh? Maju gak ehh, boleh sign in FB pakai camera CYBER-SHOT siap zaman skang. Takpe laa kak, nanti sy tolong langgan setahun keluaran majalah ERING buat kak salsegirl tersayang sorang ni ehh..

*oh yaa, WCH stand for WAKAF CHE YEH, yang jugak dikenali sebagai duplicate Milan of Kelantan*

Situation 4: How Az saves the day when dia tak baca habis lagi bab sejarah tapi esok dah nak exam dah?



Fuhh, hari tu exam PPT. Esoknya paper Sejarah. Cam biasa lahh, kalau baca buku sejarah, mesti 2,3 jam kemudian baru tersedar balik yang aku tertidor sebenarnya tambahan pula, air liur penuh atas buku. Tu laa jadi problemnya, buku gerenti buat kite tido. Exam keluar sampai bab 4, tapi yang perlu baca pluz nak hafal lagi bertimbun bukit noh. So, Az bace je bab 1,2 dan 4. Bab 3 tinggal terus. Tamadun di asia tenggara harapnya tak keluar banyak lahh ehh..

Tiba hari exam. Bukak jo question essay, terus jawab soalan ni. Jawab punya jawab, baru aku sedar.. EHH? Aku jawab pasal bab 3 ni? Aku tak baca pon tapi awat aku TERjawab yang ni ehh? Tu lahh, yang tak baca, i mean memang tak baca langsung tetiba aku pilih soalan tu dalam exam. Takde laa sangkut2 banyak sangat tapi alhamdulillah lahh, aku boleh jawab. Tu berkat aku solat hajat masa subuh pagi tadi kot?

Yang dapat jawab yang tak baca tu lain kisah. Tapi yang aku 'dapat jawab' tu menepati kehendak soalan kah? Punya lahh baru perasan, yang soalan mintak lain, aku kasi lain? Emmm, tu laa pasal, jawab yang kita tao, bukannye yang soalan mintak. Tapi Az still target A- for Sejarah. Sampai ke target aku tu???

Situation 5: How Az saves the day when ade spotcheck rambut hari tu dan rambut dia panjang berjela stail Awie gitu?



Hahh, ni kisah panik. PK HEM buat announcement soh semua student laki KUPSIS bberhimpun kat dataran sekolah tengah hari tu. Punya lahh cuak tahap maksima coz depa cakap ade spotcheck rambut! Pastu Az terus berkejaran ke toilet perbetul rambut tercacak-cacak jadi semua belah tepi. Punya lah skima giler rambut aku time tu, sama macam stail rambut aku sekolah rendah dulu. Siriyes, sebijik! *baru perasan aku ni masa kecik dulu skima tahap gaban eh*

Time turn aku! PK HEM punya lah tenung aku macam aku ni penjenayah guantanamo yang curi telur ayam tok wan die. Punya lahh berdebar-debar aku time tu, tapi at last, AKU LEPAS! Hahahhh, terus betul balik rambut, keluar dari kepompong nerd yang dilalui 5 minit lalu.

Tapi kesian gak kat kengkawan aku yang lain tu, even rambut dia takde laa panjang sangat, tapi tak lepas jugak check SIRIM PK HEM. OK, kepada si student-rambut-panjang-yang-berdebar-coz-ade-spot-check-rambut, bolehlaa korang guna kaedah "BELAHKAN TEPI RAMBUT ANDA" yang dipelopori oleh Amal Azraai Azuha.. Gerenti mujarab!

ade ke pic aku yang tak sengih
sampai telinga?

So, conclusionnye, bertindak lah dengan cerdik sekali bila korang berhadapan dengan situasi sudden cam Az lalui kat atas tu hokey. Tapi jangan lak buat action yang giler mengarut atau yang boleh jatuhkan maruah sendiri okey!


6 comments:

amy azuha said...

tgk rio in 3D x stail

Amal Azraai Azuha said...

elehhhhhhh,dio cinema pong xkenal

Syada said...

wahhh, smart smart smart ^_^*

Sayur Pahit said...

cett,xde cter powm sal jatuh kat cnema..booo~ hha

Amal Azraai Azuha said...

@ SYADA - pratikkan ehh

Amal Azraai Azuha said...

@ SAYUR PAHIT

awop nih, xkei nok crito blako gak