Monday, June 06, 2011

At last, cik Apple aku punya...! Hahahahaaahhh *gelak nafsu melampau gitu*

Salam macik pacik dato' datin tan seri tuan puan nyonya baba semuanya... 

Hahh? Biar betul ngko nih? Kau ngan cik Apple dah jadik kaple ehh? I mean, cik Apple tu? Blogger gelamor pemes amos kiut gebu miut tuu?


Hoi hoi, bila lak aku kaple ngan die nih lak hoi? Pastu budak Ipoh yang aku tackle hari tu nak lambung kat ner hoi? Tak pasal nanti kecoh dalam BPop 12 Jun Kak Pora punya kolum kang. Cik Apple ni abang Shaheizy dahh yang punya, pekes lakk aku nak kacau depa ni?

Habis tu hoi??

Ekceli, cik Apple ni yang aku dah punya sebenonya...

=
=
=
=
=
=
=


Cik Apple iPad 2..!!!

Fuhh, lame giler tunggu objek berpetak segi ni sampai kat Kelantan. Punya lahh order sebulan dulu, minggu lepas baru sampai. Tu pun beli yang import terus dari US ni. Kalau nak tunggu yang masuk Malaysia betul2, alamatnya bulan depan kot baru sampai. Btw, trimas bebanyak kat papa Az sebab beli gak benda ni. So, Az nak buat mini review ahh sikit pasal iPad 2 ni okay...

Tech Spec


Papa Az beli iPad2 16GB WiFi punya edition, RM 1699 sebijik. At first, memang nak beli yang WiFi plus 3G tu, tapi tengok kena bayar postpaid bulanan pebenda kejadah lagilah, terus tak jadik beli. Yang wifi saje pun dah okay dahhh pun. Az memang pilih white edition punya. Suci murni brand minyak masak gitu. Ohh yaa, pakej pembelian dia kasi charger, pastu wire USB untuk syncing sebijik. Pastu cover jacket kaler hitam tu lakk additional purchase lah kira. 


Ipad2  tu ni memang nipis skit dari abang sulung die. Skrin die lak 9.7 inch, memang good quality punya. Skrin tu akan adjust die punya brightness ikut kecerahan surrounding. So, korang takdelah nak sakit mata tengok sekerin terang benderang dalam gelap. Processor die lak dah diupgrade dari version iPad 1, iaitu diorang letak processor lebih pantas plus tambah grafic, performance, battery life dan segala jenislah yang  lebih power camtu.

iTunes, AppStore & iBooks



Kalau korang nak purchase lagu ke, music video ke, podcast ke, korang lehh la bukak iTunes. Kat situ memang banyak ahh lagu, album dan sama waktu dengannya. Kalau kat App Store lak, korang leh purchase myriads of  games, applications dan tools. Ade laa lebih kurang 65 000 apps ade dalam tuu. Sama ada free mahupun berbayo. iBooks lah cam lebih kurang korang punya library ahh. Korang boleh gak nak purchase macam2 jenis buku. Semua transaksi kena guna credit card. Beringat gak time nak beli tuu, sebab currency apps tu dalam US$ dollar.  Nanti kang hujung bulan kena block credit card merana emosi jasmani baru tau. 

iPod & Videos

content available on iTunes

Music player kat iPad ni diorang panggil iPod. Kat sini, korang leh sync ape2 lagu via iTunes atau just purchase lagu kat iTunes tu. Same ahh macam videos gak. Tapi kan, album cover flow cam kat iPhone tu takde lak kat iPad ni. Ntah lahh nape. Plus lagi, korang boleh mainkan video HD kat video player tu. Ikut suka hati korang lah nak masukkan pe pun, tapi janganlah sampai over-capacity memory tu sampai meletop lak ehh.

Games

available at AppStore

Haa, yang ni paling best. Korang leh laa nak download beribu-raban jenis games kat AppStore tu. Tapi kalau yang free punya, mesti games tu just trial version atau percubaan je. Nak ke tak, korang terpaksa ahh beli yang berbayar punya edition. Games paling murah US$ 0.99 dan paling mahal lakk ade lah dalam puluh2 dollar gitu. Games dia lak korang just perlu touch picit tekan kesana kemari atau just gerak-gerak pusing  ipad 2 atas bawah kiri kanan tenggara barat daya, asalkan jangan melambung jatuh freefall sudah.

Apps & Tools



Nak check weather kot kot takleh buat date kat taman? Nak check maps takut sesat rumah rombangan meminang? Nak tao perkembangan semasa pebenda kah yang terjadi di seantero dunia ni? Malas nak usung dictionary bertan2 tapi perlu nak cari maksud? Install je apps2 yang ade tu kat iPad ni. Kan senang? 

Social Networking & Connectivity


Kat iPad ni korang leh bukak ape je pun. Twitter? Facebook? Blog? E-mail? Tapi dengan syarat ade line WiFi lah. Kalau yang model 3G tu lakk korang boleh bukak kat mane2 asal ade line 3G jer.  Bluetooth pun korang leh guna, tapi kan bluetooth hanya limited untuk penggunaan accessories & headphone bluetooth cap Apple je. Kalau korang nak transfer file ke hape, takleh laa pulak. Huhh, cerewet betoi gak laa. Haa, kalau korang nak call & texting sape2 pun boleh, tapi kena ade software khas untuk call & line WiFi available tu lahh dulu. 

Camera & Video Recording 


Kalau kat iPad 1, kamera & fungsi rakaman video takde disediakan. Tapi kat iPad 2, diorang dah tambah dah fungsi ni. Kamera kat depan dan kat belakang beresolusi VGA untuk snap pic meanwhile untuk rakaman video lak, boleh record video HD 720p. Besides, kamera ni gak dikhaskan untuk penggunaan Facetime, cam yang ade kat iPhone 4 & iPod Touch 4 tuu. Tapi lak, kamera iPad2 ni taklah gempak mane pun, kualiti imej pun biasa2 je. Memang jauh beza ahh ngan kamera di-es-el-ar tuuu.. Memang Apple tak ambik berat pasal kamera ni pun. Pesal ehh Steve Jobs? Mintak expelen cikit...!

adik-beradik lahh ni?

To sum up, iPad 2 ni memang bagus, syok & memang best giler ahh. Kalau korang nak beli sebijik pun, Az memang recommended pun.  Tapi kan, lebih baik korang beli yang berkapasiti besar terus, cam 64GB sebab memang takkan cukup kapasiti punya lahh. Gerenti ahh, barangan Apple memang takkan hampakan korang punya lahh! Kalau nak tunggu iPad3 punya menjengah pasaran, tunggu lah tahun depan lak ehh.


5 comments:

✿ YaYa ✿ said...

ohh my!
complete gitu hdup amal..
source of entertainment ado blako..
deki~ =(

Amal Azraai Azuha said...

ahahh, kak yaya
beli ahh so jugok...
tp jange guno duit pinjame pulop dehh!

Taib T.i.M said...

tbaik la kau!!!!

shirajSARMADA said...

dsbbkan nak addmath a+.ipad masyuk wook

Anonymous said...

aku kecewa beli apple mac mini.
baik guna UNIX, lagi berbaloi.