Sunday, July 31, 2011

Headless chicken mayhem!

Ni pesal lakk? Ayam takde kepala mane plak ni yang ambush sekolah aku? 

model Hi-5 tepi longkang

Oit, takde laa mai ambush ke hape.. Haa, meh aku cerita sikit pasal program  ni yang terbuat kat sekolah aku iaitu Amali Sembelihan. Best jugaklahh ehh, sebab kite just belajar dalam kelas hadis sembelihan tu, dalam subjek PAI form 3. Tapi yang tak best lak, kita just belajar, kalau takde praktikal pun, bukannya menjadi kan? Haa tulah pasal, nanti kang time hari raya haji doploh tahun mendatang, sembelih korban pun nak pakai mesin. Ade ke patut?

yeah ayam2 chomel, time untuk berjasa

pengetua rasmi duluu

1st victim
So kali ni sekolah ade bekal 100 ekor ayam, pastu seekor lembu. Yang ayam tu of coz masih hidup, tapi yang lembu tu lak daging die je. Kalau nak sembelih ayam tuu, takpe laa lagi, budak sekolah boleh buat. Tapi kalau bagi seekor lembu chomel bertanduk tajam, eihh, lainn cerita plak tuu.. So, sape nak sembelih ni, angkat tangan.. Aku? angkat kaki pi lari jauh2 tu ade lahh.

famili bahagia nampaknya

pekes? tak puas hati pe??

oooops! sape plak tu hah?

ngan junior yang memang rock habiss

Aku ade sembelih tak? Bernas punya soklan. Sebagai seorang individu yang memang takleh tengok darah dan memang takde bakat natural nak bedah korek organ orang, aku tersengih-sengih jela kat belakang tuu. Mau tak pengsan tengah padang tengok ayam yang dah kena sembelih bergolek-golek terbang sambil darah terpancut-pancut? Perghh, takleh bayang, mual tak pepasal.

kenangku dalam doamu. berjasa

king of fruits. yang aku  memang takleh makan

kami guru malaysia.. berkihdmat dan berbakti... dalam menyiang daging..
putra putri sekolah KUSPSIS...

Dalam 100 ekor ayam yang dikerjakan tu, 8 ekor yang tak lepas test SIRIM. Nasib baik gak 8 ekor je, kalau tak menu makanan tengah hari tu tak pepasal kena catu. 1 kepak ayam kongsi satu dorm. Lepas tu lakk, sementara tunggu ayam tu masak, ade tayangan muvi dalam surau. Cerita ape ntahh, nak dekat 3 jam muvi tu.. Tido lah lagi syok. Bangun2 dah azan zohor.

sesi pengecaman mangsa ke hape ni?

yeahh, tu diaa daginggg

Ali- budak paling pemes amous kat sini

Pastu time ni laa time yang semua tunggu-tunggu. Makan time! Tapi erghh, line barisan bukan main panjang. Dahla time tu matahari terik giler, tapi semata nak makan tu, sanggup tunggu. Menu makanan time tu tak silap ade 5 lauk. Ayam masak merah, gulai ikan, udang celup tepung, sup daging pastu sayur sekali. Tamak giler nak rembat lima-lima lauk tu, tapi time makan tak habis plak ehh. Eishh, membazir betol. 

line panjang sampai muka  pintu rumah pengetua

aku nak gemok. ape kisah?

Dah lepas makan tu, ade hati lak nak blah gitu jer? So time ni lahh timbul kesedaran sivik bebudak yang tak buat ape2 kerja, termasuklah aku, tolonglaa jugak angkat-angkat meja ngan kutip2 sampah kat area pavilion tu. Kalau tak, nak kena sekat BBM ngan PK 1 baru tau. 

Bagus gak ehh program camni, pandai geng BADAR ngan cikgu-cikgu urus. Bolehlaa bagi pendedahan pasal benda ni semua kat bebudak skang ni. Kalau kat rumah pun, time hari raya haji tu, sibok snap gambo je tau, nak sembelih habis semua geleng-geleng kepala bagi excuse takmo.

piazza? plaza? pizza?


Saturday, July 30, 2011

the huu-haa of LAMDA legion!

Salam selamat petang korang,

Hari sukan tahunan lahh mungkin gak hari yang korang eksaited tunggu tiap tahun. Pesal? Sebab time ni laa korang tak payah study 2,3 hari, pastu tengok awek/mamat hot ketat muka muka perah tenaga time lari tengah padang kan? Tambah lagi kalau korang tak masuk ape2, lagi lah syok nak jerit2 nama rumah sukan sendiri, habis hilang stress di hati.

our crew

Tapi tahun ni pelik sikit ahh. Apesal sukan buat tengah tahun, tak buat awal-awal tahun cam dulu. Cian kat abang kakak form 5 yang nak ambik trial SPM SBP tuu, mesti gelabah giler right? Habislaa aku tahun depan kalau camni. Mau nak angkut satu locker buku revision time tengah bersorak kibar-kibar bendera rumah.



Hari sukan ni KUPSIS buat 3 hari, start hari Isnin sampailah Rabu (4,5,6 Julai). So, setiap rumah iaitu Alpha, Beta, Delta, Gamma, Lamda dan Sigma berentap nak dapatkan piala johan kesuluruhan tuu. Kalau nak ikut tahun lepas, Gamma Nation House yang dapat johan. Rumah aku lakk, Lamda Legion dapat number last kott. Hahak, tu dulu, kita tengok tahun ni plak ehh...

Dalam masa 3 hari tu, macam2 acara dipertandingkan. Yang aku paling syok tengok acara pecut-pecut tu kot, especially perempuan kelas 1 punya. Oihh, gelenya sengoti mu ni gakk ehh. Gelak sorak jerit sakan tengok orang tengah bertanding tu jela yang buat, sebab memang tak layak nak masuk ape2 acara pun.

Tengok time qualifying round minggu sebelum tu. Test 100 meter? disqualified sebab termula dulu. Lompat jauh? Disqualified terus sebab terlebih papan lonjak. Takde kompromi. Lontar peluru? Complete fail. Orang lontar belah depan, aku terlontar kebelakang. Habis riuh menjerit terlalak orang kat situ. So rasanya jadi penonton penyokong setia sudah memadai.


Hari sukan kali ni form 4 & form 5 LAMDA agih kerja sikit. Form 4 kena buat khemah rumah ngan perbarisan whereas form 5 lak buat costume ngan maskot. Kitorang decide tema tahun ni ialah Aerospace. So segala benda yang ade kaitan ngan space, kitorang campur aduk dalam design. Alien hijau 2 ekor? Flying saucers? Meteor? Stars? Planets? Habis terlekat kat khemah tuu.


Punya lahh ade 2,3 hari jer nak buat preparation, mane tak gelabah. Dahla kena buat sendiri, nasib baik gakk geng form 4 lain ngan abang kakak senior tolong bantu gak. Dahlaa hari outing khas nak beli segala barang ni pusing satu Jitra sambil pegang polystrene putih kehulu kehilir. Jatuh standard ke saham pun, letak tepi..



Hari Rabu tu gak hari kemuncak bagi hari sukan ni. So, setiap rumah tengah bizi kutip medal nak dapat ranking teratas. Nasib baik gak laa, athelete LAMDA ni tak de lah menghampakan sangat. Kalau setiap acara tu, kebanyakannya mesti ade athelete LAMDA dapat medal, even gangsa pun jadilah. Besides, katogeri khas cam khemah terbaik, costume tercantik, sorak terbaik ngan perbarisan terbaik pun ade gak. Yang perbarisan ngan sorak tu ade chance nak menang laa tapi yang khemah tu takde chance kot. Btw, sape lahh yang design khemahh tuu hah?! Taknak mengaku letuw.



Costume kali ni lak form 5 decide nak buat stail ala alien Keroro gitu. So, bebudak-yang-perasan-muka-dia-comel tu  datanglaa audition nak terpilih. Punyalaah excited, at last depa pilih si budak Razwan. Memang sesuai ape, pandai depa pilih. Kalau pilih aku lakk, tak pasal hari sukan kena abort terus.




Dari pagi sampai ke tengah hari punyalah semangat atas padang tu. Setia bebeno duduk dalam khemah sambil jerit2 bagi semangat kat peserta tu. Even tak tau nama die ape, jerit jelaa nama rumah, ape kisah? Dalam tengah hari tu, semua acara dah habis. Tunggu punya tunggu penuh eksaited nak tau sape menang. Even kitorang duduk tengah padang time tengah hari tu time natahari terpacak straight atas kepala pun, sanggup! Okay, ni result bagi kejohanan sukan dan balapan KUPSIS 2011 katogeri2 khas:


Khemah terbaik: ALPHA
Sorak terbaik: GAMMA
Perbarisna terbaik: ALPHA
Mata tertinggi sukantara: LAMDA

Haa dah lepas tu, sampailaa kemuncak acara. Punya lahh menjadi teknik suspens cikgu Zul nak announce tu. So, keputusan rasmi kejohan balapan dan padang KUPSIS 2011:

6th Place: DELTA HOUSE
5th Place: BETA HOUSE
4th Place: SIGMA HOUSE
3rd Place: ALPHA HOUSE
2nd Place: GAMMA HOUSE
1st Place: LAMDA HOUSE!!!



Punya lah tak expect dapat johan! Lepas dengar tu, terus kitorang melompat-lompat sambil jerit sorak rumah. Siriyes, aku pun expect Gamma menang, coz depa tu lagi banyak kutip pingat kot. Ahh, ape kisah? Result rasmi dah kluar. Alhamdulillah, tahun ni johan dapat kat rumah aku sendiri, LAMDA LEGION.. Mane tak bangga wei, even aku langsung tak sumbang ape2 pingat punnn dalam ni.Yang paling eksaited of coz laa guru ketua rumah, Teacher Saliza. Tak sia-sia teacher turun padang malam2 semata nak buat preparation untuk benda ni. Habis acara tu, semua sengih melebar bangga. 


amboi, eksaited bukan main

Tahun ni, turn Lamda. Tahun depan? Ntah laa.. Tahun depan tu laa jugak kitorang yang akan handle rumah ni. Harapnya, terus gemilanglah LAMDA LEGION ni untuk tahun depan, same cam tahun ni, InshaAllah!

LAMDA CEMERLANG, 
LAMDA TERBILANG,
HUU-HAA!!!