Wednesday, November 23, 2011

Artis hollywood pun ucap tahniah kat team Harimau Malaya?


Wish a pleasant evening, guyz...!

aummm! ghimau mengamok!


Tak sangka jugak ehh, team Harimau Malaya yang menang hari tu pun artis hollywood ambik kisah. Artis hollywood yang dimaksudkan tu ialah alahh, singer pompuan sorang ni yang asyik dok pegang gosok-gosok perut time dia perform. Tak lain tak bukan si macik Selena Gomez ni. Anyway, congratz bebanyak kat team Harimau Malaya yang bawak naik nama Malaysia lagi  sekali dengan menumpaskan team Indon yang entah paper tuu.


Anyway, credit to blog OPERA HIDUP hak empunya bro Nazim Nasri ni. Ambooi, kalau takde idea nak tulis entry baru, sibok-sibok je cedok bahan dari blog orang lain haa?


Monday, November 21, 2011

Dilema budak tadika dan masa depan

Wish u a pleasent day, guyz!

Okay kita rewind balik peristiwa 10 tahun dulu, time aku umur 6 tahun. Oh iyaa, masih budak tadika.


Pada suatu petang, di pusat membeli-belah Pantai Timor Jalan Pintu Pong Kota Bharu. Mak aku selalulah jugak bawak aku pergi shopping kat situ time dulu-dulu before KB Mall tu tak wujud lagi. Lepas habis shopping barang groceries tu, tiba lah time nak bayar kat cashier tu.. 

Time tu ade sorang kakak cashier ni tengah buat kerja dia cam biasa. Pastu lakk, aku yang dari tadi terlopong kat tepi kaunter tu tetiba cakap ngan mak aku something. Haa ni dia dialog dua beranak hari tu:

@ Aku: Ibu, nanti besar kan, Amal nak kerja tu lah!

@ Ibu: Hah? Nak kerja ape? Askar ke? *sambil tunjuk kat pakcik uniform askar kat depan barisan*

@ Aku: Bukan! Nak kerja tu. Tu haa yang tengah main dengan mesin tu!

@ Ibu: Huwarghhhhh??! Cashier? Hah, nak jadi cashier jer ke?

@ Aku: Best lahh plak  tengok kak tu main ngan benda tuuuu..

*kerjaya impian*

Aku ni pun satu. Dah aku tengok kakak cashier sorang tu amat asyik tengah tekan-tekan picit butang mesin kira tu. Pastu lakk CHING! Keluar laci penuh duit. Haa pastu lak, keluar plak resit berjela-jela dari mesin tu. Aku dah time tu meleleh air liur tak terkira fikir wahhh hebat innovative giler mesin ni! So, tetiba je fikir haa nanti besar aku nak jadi cashier laa.. Boleh main ngan mesin hebat ni kan ibu kan??

nak cari pic time tadika dulu tak jumpa lah
pulak, ambik pic time darjah 3 pun okay lah

Pssst: Takder niat nak rendahkan profesion cashier yaa.. Nanti kalau korang takde, camner lak kami ni nak bayar barang? Tak pasal counter cashier pun kena self-service..

Okay ini otak budak tadika. Mesin yang kita boleh picit picit tekan pastu ching! keluar laci penuh duit dan keluar jugak resit berjela tu pun dah dikira mesin yang hebat gitu. Dahtuu buat keputusan terus nak jadik seorang cashier yang berketerampilan tinggi gitu. Okay I repeat balik ini otak budak tadika.

Okay kita fast forward balik 10 tahun ke depan. Dan sekarang ni dah jadi budak 16 tahun.


Haa skang dah besar balik dahh

Seriously, aku tak sure lagi aku ni nak jadi ape.  So dilema budak tadika tentang masa depan dia goes on sampailah sekarang. Tahun depan dah nak SPM dah. Lepas SPM lak aku pun taktau lagi mana hala tuju aku lagi entahh? Haa, kalau camni kan, elok aku list down lah 5 opsyen kerjaya yang aku nak jadi. At least readers boleh bagi opinion korang jugak kan? Okay ni 5 opsyen kerjaya yang aku berminat nak jadi:

#Opsyen 1: PILOT


Sebab aku minat nak jadi pilot ni mungkin sebab aku ni kuat berjalan merata. Kalau hari ni pergi New York, esok lak pergi Buenos Aires, pastu minggu depan lak pergi London, kan best tu? Mesti passport kite penuh ngan cop imigresen negara luar. Kalau boleh laa, teringin nak jadi pilot Singapore Airlines, tak pun Emirates. Boleh bawak Airbus A380 tu pusing dunia.

Haa lagi satu, kerja pilot ni takdelah susah pon kan? Lepas bawak airplane tu naik atas, picit je butang AUTOPILOT tu. Kan senang? Gaji beribu raban pun masyukk sejuk-sejuk jew. Hah, tapi kan, sebab aku dah rabun dah kena pakai spek, boleh lagi ke aku nak jadi pilot ni? Huwarghhh! Tu lahh teringat balik 2,3 tahun dulu time ibu aku larang jangan mengadap sekerin laptop doploh jam sehari. Kan dah jadi rabun camni? Hancor harapan bawak A380 pusing dunia.. Okey dah lerr tuu, move on kat opsyen 2.

#Opsyen 2: AEROSPACE ENGINEER



Atau dalam BM bermaksud jurutera aeroangkasa. Kerjaya ni memerlukan sorang tu kena design roket, satellit dan sewaktu dengannya yang berkaitan ngan angkasa lepas. Aku pun memanglaa minat pasal roket ngan satellit ni semua. Tapi lakk bila aku cakap aku nak kerja ni, member aku pun sorang cakap camni lakk:

@ Telor Suwit (bukan nama sebenar): Hang nak jadi aerospace engineer huh?

@ Aku: Na am. Best woo main ngan satellit, roket, dan segala bagai kat angkasa tu.

@ Telor Suwit: Aku dengar kan, kalau kerja ni, job oppurtunity tuu kurang sikit.

@ Aku:Hahh? Pesal lak? Nanti aku masuk M.I.T pastu lehh kerja ngan NASA, Insya-Allah boleh ahh tuu..

@ Telor Suwit: Heyy, ingat senang ke nak dapat kerja kat NASA tuh? Kan bagus kalau jadi astronaut terus?

@ Aku: Haa nanti alien abduct aku pi Andromeda Galaxy camner? Aku tak ambik course bahasa alien.



Betul ke kerjaya ni tak jamin masa depan sebab job oppurtunity kat Malaysia tak meluas? Kalau aku nak kerja ngan NASA pun, terpaksa lahh aku fight ngan beribu lagi Mat saleh genius IT semata nak dapat tempat? Uikk, aku pun tak tahu laa.. Haa dahla tu, move kat opsyen 3.

# Opsyen 3: ARCHITECT



Aku pun minat gak dalam nak design-design bangunan, especially skyscraper. Pasang jugak impian nak bina bangunan tinggi cantik-cantik cam Burj Khalifa tu. Errr, tapi takut lak nanti bina bangunan tinggi-tinggi, nanti runtuh tak pasal aku yang kena dakwa. Muahahaha! Jauh melencong fikir. Haa dahlaa tu, move on kat opsyen ke 4.

# Opsyen 4: PHARMACIST



Pharmacist pun nampak syok jugak. Kita kena main ngan ubat-ubat, campur tu, campur ni, pastu cipta ubat baru. Bolehlaa kalau aku nak cipta ubat yang nak sembuh dari penyakit yang still hari ini masih tak jumpa penawar. Eh ehh, kalau bukak farmasi sendiri pun boleh kaya cepat kot? Adoi, mata duitan betul! Okay tukar nawaitu balik. Emm, tapi tengok jugak, kerjaya ni perlu orang yang master subjek Chemistry. Huwarghhh! Chemistry?? Subjek ni lahh paling aku tak suka! 5th option please!

Pharmacist = Chemistry??!


# Opsyen 5: ADD MATHS TEACHER

Kalau memang orang rabun takleh jadi pilot, kalau betul kerjaya aerospace engineer takde sangat peluang kerjaya, kalau takut sangatlah skyscraper dibina tu runtuh kena rempuh hot air balloon *over* dan kalau aku takleh nak master subjek chemistry betul-betul sampailaa SPM, jadi cikgu matematik tambahan pun dah kira okey what?

enthusiasm?

Seriously, even aku pening kepala tahap spinner genting highland tu time jawab soklan Add Math, aku berminat gaklaa nak jadi cikgu add maths ni. Entah laa naper, tapi mungkin jugak aku sorang yang sukakan cabaran. Aku pun teringin nak cipta satu formula khas nak ajar kat bebudak SPM agar diorang dapat master subjek tough ni betul-betul.  So, takdelaa lagi masalah tuan pengetua bising hooi awat subjek ni student FAIL bersusun dan sebagainya. Even kerjaya cikgu ni letih pastu gaji pun ciput je, seronok jugak menabur bakti kat anak bangsa ni kan? Eceycehh, gaya dah macam jadi.

Okay tu list 5 opsyen aku pasal kerjaya yang aku mungkin nak jadi. Aku pun tak tahu nak pilih mana satu. Kalau bagi pandangan dan opinion korang sendiri, yang mana satu lebih elok? Bila bab masa depan ni, memang takleh nak buat benda main-main.



Tengok pic nih. Dua-dua makhluk ni comel.. Erghhh, tension aku tengok. Kalau aku dapat peluang nak pilih mana satu, aku nak ambik dua-dua lahh. Hahah! Rawrrr! Kucing Taylor Swift ni sama comeyy sebijik macam tuan dia ahh.


Saturday, November 19, 2011

Love, laugh, live - the Chivalry Generation of KUPSIS!

Wish u all a pleasent day, readers!

Woahh! Semangat batch budak ni entah laaa naper tinggi sangat? Memanglaa patut coz antara ahli batch laa kita duk gelak terguling sakan, gaduh tarik tudung rambut, study sesama till tertido esok pagi hooi buku sejarah penuh air liur basi dan aneka lagi right? Kami jugaklah yang jadi benchmark tahap kebitaraan sesuatu batch tuu..

And who we are?? *okay jerit sama samaaa*

CHIVALRY GENERATION of KUPSIS!!!
*kruk kruk krukk --- okay fine...!*

hooi budak mane lahh buat benda nih haa?

Batch kami ni memanglaa unik. Sebab? Kita leh tengok macam-macam spesis manusia. Okey kita start dengan golongan skema dan nerd yang baca buku jadi hobi tiap masa. Oh iyaa, aku termasuk dalam group ni. Pastu group yang memang suka melalak tergedik sana sini. Cari publisiti merata memang depa nilah pencapap sejati okay. And then kita move on lak kat group yang bajet-bajet semua. Tapi depa ni of course lah bukan para perangka bajet negara doploh doploh tu, tapi diorang ni just nak perhatian lebih.. Ahahh, sob...sob.. 


Ehh kejap, bila plak kami semua ni camtu? Memandai je aku ni buat cerita padahal kami semua ni bebudak baik-baik okey. Haa dah la tu dok bizi kutuk batch sendiri plak, lebih baik aku cerita pasal student-student dalam batch ni. Kita mula ngan kelas first,

4 Juara/ Champion


Kelas first dan jugak kelas budak pandai-pandai. Kelas ni gaklaa paling senyap kalau time prep dan paling tak buat masalah. Dan paling penting, si pencapap dalam kelas ni paling kurang. Kelas ni gak paling banyak orang India. Best woo lepak ngan diorang, sambil belajar sikit bahasa tamil. Haa pastu balik dorm praktis cakap biar dorm mate jadik tension pastu tibai bantal atas muka.

4 Rajin/ Diligent



Kelas ni agak selalu riuh rendah bak kenduri kendara. Mana taknya, heroin pencapap kat sini memang banyak. Pastu dalam kelas ni gak banyak orang pandai-pandai ngan top achiever melambak. Oh yaa, sila jauhi orang row depan yang pakai spek tu. Very hazardous!

4 Fikir/Thinker



4 Fikir.. Emm, memang kuat fikir pun depa nih. Aku sepatunya duk dalam kelas ni time awal tahun dulu. Pastu dah aku decide nak ambik subject extra LK, terpaksa move on to 4 Mahir lak. Anyway, diorang ni gak memang sporting ngan aku.

4 Waja/Endurance


Huhoo, dalam kelas ni paling banyak aneka jenis manusia. Tak pepasal jadi port lepak bagi majoriti ahli batch kami dan havoc tiap mase. Mana taknya, geng-geng hot majoriti duk dalam kelas ni... *iyew keww?* Dalam kelas ni gaklaa paling banyak student asal dari Kelantan. Oh satu lagi, kalau nak curi-curi guna line wifi skolah, mai laa bawak iPad masing-masing dalam kelas ni...

4 Nekad/Determined


Student dalam kelas ni lakk paling bahagia. Tak ubah macam family aku tengok. Even dalam kelas ni banyak gaklaa geng brutal, tapi depa ni semua baik-baik okay jer ngan aku. Kalau aku masuk kelas ni memang bahagia coz posisi toilet memang agak dekat. Senang berurusan when alam sekitar memanggil..

4 Sabar/Patience


Bila korang masuk jer kelas ni, konpem korang takkan rasa duk kat Kedah. Mana taknya, majoriti student dalam kelas ni orang Perak. Transformasi dialek dari "hangpa, depa, sat" ke "kome, korang, utte, kitorang" terus bila jejak je dalam ni. Haa, diorang ni gak satu kelas semuanya second intake. Time awal-awal tahun dulu gak memang diorang sedikit terabai ngan kami.. Hikhik, tapi skang dah okay jer. Ehh, tapi kejap,

"PLEASE BEWARE COZ THERE IS A PERSON IN THIS CLASS THAT HAS THE HIGHEST DESIBEL VALUES WHEN SHE'S LAUGHING OR MENGAMOK AND THAT MIGHT DISTRUCT YOUR EAR . RAWRRRR!"

4 Mahir/Experts



Haaa, last skali kelas aku. Kelas ni memang special sebab kitorang ambik 1 extra subject, yakni Lukisan Kejuruteraan. Dalam kelas ni plak bilangan lelaki lebih ramai. Pastu lakk, memang aneka spesis manusia yang boleh kita discover dalam kelas ni. And then kami pun giat pulun tak habis! Adooi, yang tu masuk tu, yang ni jadi tu, mana takya coz depa ni ade specialities masing-masing. Penari? Pembahas? Photographer? KP? KR? Pelawak tak jadi? Tak payah cari jauh-jauh, kat dalam ni semuanya ade.

Haa dahla tuu, yang penting kami semua akan jadi CALON SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 2012 tahun depan. Haa kasi caps lock nak biar sedar sikit hooi tahun depan je lagi SPM! Anyway, kami tutup tirai tahun 2011 ngan nak minta maaf laa atas segala khilaf kami satu batch kat junior senior ke, cikgu-cikgu, abang kakak dewan makan, hatta pak mak guard yang duk kejar student ceroboh asrama hari-hari tuu..


Yang ni siriyes memang aku tak percaya time mula-mula dapat tau:


Whoa! Result exam SM Sains Kubang Pasu nombor 3 dalam Malaysia tuu! Memang gempak haa korang..! Aku target dapat masuk top 20 tapi dapat top 3 terus! Bangga giler coz dapat atas dari STAR, KISAS, SMSTMFP, ASIS, tapi takleh lawan TKC ahh.. SESTA tu pun sekolah baru tapi still dapat top 2.. Eh ehh tapi yang ni baru rangking 37 buah skolah SBP. Lagi 20 sekolah mane? Tapi harap-haraplah stay dalam top 10 tuu. Mesti gak permohonan penukaran nama SEKOLAH MENENGAH SAINS KUBANG PASU ke KOLEJ TUN MAHATHIR diluluskan, Insya-Allah!



Ohh lagi satu.. Ingat pasal Dania Sahira yang aku cerita kat entry dulu tuu yang dapat 6A+ 3A.. Guess what? Dia dapat no.1 hooi dalam Malaysia! Giler ahh, dalam reramai student kat Malaysia ni, dia dapat no.1?!! Mana tak bangga sebab orang tu duk dalam komuniti kita sendiri..!


Friday, November 18, 2011

Exam akhir tahun dan budak SBP

Wish a pleasent day, guyz!

Sejak zaman neolitik mak nenek tok wan lagi kot term 'EXAM' ni dah jadi fobia bila dengar. Sampai ke hari ni, benda ni terus menerus buat student semua ni takleh hidup tenang tenteram. Haa lagi satu, pesal ehh kat Malaysia perlu ade banyak exam? Cian kat pokok-pokok dalam hutan tu kena tebang demi nak buat exam papers. Tapi kalau exam takde, lagi lah rakyat Malaysia ni jadik lagi malas terbongkang depan sekerin laptop je tahu.



Fuhh, habis lega lepas jawab PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN TINGKATAN 4 SELARAS SEKOLAH BERASRAMA PENUH hari tu. *Saje buat caps lock kasi gempak sikit*. Buat info extra korang, bebudak SBP akan jawab soalan selaras SBP punya version. So, semua 60 bijik SBP kat Malaysia ni kena jawab soklan yang sama lah satu negara. Tapi mak ooi, soklan-soklan depa semua ni level difficulties tinggi-tinggi. Jauh beza ngan soklan sekolah harian yang JPN buat tuu. 

Exam ni takes place dalam 3 minggu gak laa. First week subject teras, so kami pun takde laah tension sangat nak revise.  Yang susah sikit subjek Sejarah kot sebab kena hafal peristiwa tu, nama depa ni laa, tarikh jadi benda tu, zaman sezaman dan sebagainya. Second ngan third week lak paling tension! Mana taknya, subjek elektif Physics, Chemistry, Biology pastu Add Maths nak mengadap. Mau nak terguling-guling meroyan nak tunggu semua papers ni habis jawab.



Time ni jelaa kalau nak tengok bilik study asrama akan penuh ngan bebudak. Kalau before this bilik tu akan hanya dihuni oleh bebudak nerd cam aku tengah study, tapi kali ni memang akan nampak muka2 asing ade jugakk. Pastu lakk, time prep memang akan jadik sunyi sepi. Aku cerita gaklaa sikit pasal tiap papers yang aku jawab dalam exam ni:


BAHASA MELAYU:

Kertas 1. Karangan okey. Tapi serious best tulis karangan ayat skema berjelaa-jelaaa. Karangan first tu pasal alam sekitar pastu karangan kedua lak pasal obesity. Habis letak masuk peribahasa, ungkapan menarik dan ayat-ayat gramatis tuh. Kertas 2 lak pasal Komsas, Novel, tatabahasa, rumusan dan peribasaha. Fuhh letih tangan aku nak tulis jawapan berhelai-helai. Tapi bagus gaklaa paper BM ni sebab bantu peniaga pen kaya-raya kan?

karangan anok sapow lerr nie

ENGLISH:

Paper 1 essay pasal 'how to be a good public speaker". Jeling-jeling kat budak debate yang duduk  kat sebelah aku tu, gerenti dia buat essay meletup punya. Essay aku lak takde laa power sangat pun. Essay second lak pasal 'the greatest journey'. Aku tulis pasal rombongan kelas pergi rombongan kat Perhentian. Naik bot laju sampai muntah-muntah tu laa greatest journey bagi aku.

SEJARAH:

Sejarah ni nasib baik gaklaa dapat soalan spot. Takde laa perlu baca sebijik buku teks font kecik-kecik buat ubat mujarab tido cepat tu. Time jawab pun soklan takde laa susah sangat especially soklan essay tu. Habis ayat fakta aku goreng penuh berjela satu page. Tapi soal ade point ke tak tu lak lain kira laa. 

MATHEMATICS:

Math paper 1 agak susah gak laa. Ade gak 2,3 soklan yang aku memang tak tahu nak buat camner. Pastu jawab pun agak-agak je laa. Paper 2 lak okay sikit, takdelah susah sangat. Tapi seksa kot time buat ogives tu, habis lentur-lentur pembaris plastik sampai melenting doploh meter sampai depan tu semata nak buat ogive sebab lupa bawak flexible curve masuk dewan exam!

ahah, at last sedar diri gakk..

AGAMA ISLAM:

Agama best jawab sebab kita cuma perlu baca dan hafaz hukum, fakta, ayat hafazan, tahu maksud tilawah, dan sewaktu dengannya. Subjek ni memang ramai yang dapat skor tinggi. Tapi kalau just baca dan hafaz untuk exam jer dan bukan praktik untuk hidop buat ape gak?

.........and say Hello to subjek KILLER!

PHYSICS:

Woah! Malam before paper ni aku terlelap jam 9 malam sampailah habis prep. Gelabah aku dibuatnya coz topic light tak habis revise lagik! Esok tu, nasib baik gaklaa chapter light keluar yang senang-senang je. Paper 1 okay, paper 2 agak susah soalan essay tu, pastu paper 3 lak eksperimen aku pakat buat je. Tapi subjek Physics memang aku suka dan mudah paham sejak awal tahun lagik.


CHEMISTRY:

Huwarghhhhh! Subjek ni paling aku tak suka! Entah lah naper, tapi aku memang tak boleh ngam ngan sujek ni. Ions, periodic, ECS, amphotheric, balancing, double decomposition, ostwald process dan banyak lagilah yang aku tak boleh master betul-betul. Bagi aku laa, subjek ni paling susah nak paham! Esok tu  aku jawab ngan tawakkal jer laa. Paper 1 ngan paper 2 ntah paper errr malas nak cerita tapi paper 3 lak nasib baik laa senang.. Boleh laa jadik saver dari cengkaman FAIL..

BIOLOGY:

Subjek ni plak aku suka revise. Even aku memang tak nak jadi doktor hatta seangkatan dengannya pun, aku suka baca dan belajar jugak. Even kena faham dan hafal setiap term yang wujud dalam sesuatu process tu, aku senang nak terima benda BIO  berbanding ngan Kimia. Tiga-tiga paper okay jer, tapi aku memang risau pasal paper 2 sebab aku selalu jawab ape yang aku tahu dan bukan yang soalan mintak. Tu tak kira jawab merapu berjela satu page lagi tuu.


ADDITIONAL MATHEMATICS:

Perghhh! The real torturing subject finally showing up... Hari paling tension dan tegang! Tengok jer paper Add Maths atas meja tu, terus seriau satu badan. Habis baca doa-doa penerang hati ngan selawat before nak selak buku soklan tu. Jawab punya jawab, paper 1 stuck kat soklan logarithms ngan statistics. Pakat tibai buat jer laa, kalau tak dapat full marks pun 1,2 marks pun dah kira okey what? Paper 2 lak stuck dekat coordinate geometry ngan circular measure. Bab differentiation lakk memang tak pandang langsung pun. Tapi overall aku harap sangat dapat A coz banyak soklan kali ni yang aku tahu nak buat camner.. Fuhh, lega jugak

eheh? baguih bebeno budak ni..

LUKISAN KEJURUTERAAN:

Subjek ni pun aku risau gak sebab chapter additional view, isometric drawing ngan oblique drawing aku tak master 100% lagik. Dahlaa tiap soklan tu bawak 20 markah. Before exam tu memang aku cuak sampai duk gelak-gelak sorang diri luar dewan. Leceh gak laa sebab bila tersalah lukis, habis kena sapu balik satu drawing. Tu tak kira lagi compasses buat mogok ke, lead habis time tengah buat ke dan sebagainya. Last-last tak sempat jawab soklan oblique drawing tu. 20 marks memang confirm melayang laa hang!

So, hows the result budak hoi?

Hari terakhir kat sekolah, at last dapatlaa jugak result penuh:

SUBJEK
MARKAH
GRED
BAHASA MELAYU
92
A+
ENGLISH
81
A
SEJARAH
84
A
MATHEMATICS
78
A-
AGAMA ISLAM
85
A
PHYSICS
77
A-
CHEMISTRY
59
C+
BIOLOGY
73
A-
ADD MATHS
71
A-
LUKISAN KEJURUTERAAN
63
B

Gred: 1A+, 3A, 4A-, 1B, 1C+
KDK: 5/27
KDT: 19/186
Pointer: 3.42



Alhamdulillah, syukur gak dapat result camni. Tak sia-sia aku bangun pukul 4 pagi tiap hari nak buat revision. Exam kali ni 5 orang yang dapat straight A's. Tahniah kat Dania Sahira, yang dapat 6A+ 3A tu, yang jugak dapat no. 1 dalam batch. Aku tak tahu laa camner ahh budak ni study? Depa ni cakap dia ni suka tidoo je dalam dorm, study pun takde laa kuat sangat pon. BTW, tahniah gak laa kat top achiver yang lain - Thewan Raaj, Khairul Azrie, Atmaraaj dan Aiman Naim coz dapat straight A's exam kali ni. Ingat senang ke nak dapat straight A's dalam exam selaras SBP?

got the 'tahniah' quote from sir principal

Result exam akhir tahun SBP ni gak akan determine satu2 sekolah tu kat posisi mana. Aku harap ngan result yang agak gempak ni, sekolah aku ni boleh laa dapat ranking top 10 takpun top 20. Hooi kami pun nak duduk sekali jugak ngan TKC, STF &  ASIS tuu. Boleh laa jugak nak bawa naik nama SEKOLAH MENENGAH SAINS KUBANG PASU yang selalu orang lain  tertukar ngan SEKOLAH BERASRAMA PENUH INTEGRASI KUBANG PASU tuu..

p/s: Aku jawab exam ni 100% buat sendiri. Nak tiru pun takleh sebab meja susun berdepa jauhh!


Saturday, November 05, 2011

ROTRING'S crew de GENTING! (part 1)

Salam korang semuaaaaaa!

Al maklumlah, editor blog ni terlebih sibuk, so entry yang nak tulis tu tertangguh-tangguh, but who cares?

Lawatan kelas hooi, sape yang tak seronok nak join? Bukan main bersungguh lagi kami ni buat peperwork bertimbun-timbun, jumpa cikgu ni, jumpa orang tu, gaduh ngan kelas bawah berebut slot booking bus, terkejar ke situ ke mari cari laptop sebijik nak booking package genting dan sebagainya, at last lawatan kelas kami ni jadi gak ahh.. Fuhh,

Yang best pasal lawatan ni, kami sendiri yang buat tentatif program.. Nak pergi sana ke, nak pergi situ ke, okay je sebab kami yang urus semua benda ni. Ohh tak ingat, Rotring tuu nama gelamor kelas kami, 4 Mahir. Ohh, sebut je nak buat lawatan, terus diorang terjerit-jerit buat cadangan nak pi:

Langkawi? 
Aihh, dekat sangat, naik bas tak sampai 30 minit jekk..

Kota Bharu?
Aihh, nanti depa nak stay kat rumah aku kang, mak bapak aku nak tido kat mane?

London?
Ini bukan masa nak mengarut, nerd

Pangkor?
Aihh, naik bot terbalik kang masuk paper esok..

Genting Highlands & Kuala Lumpur?
Yeehaa, semua setuju nampaknya..!


At last pilih gak nak pergi Genting. Aku pun sendiri dah lama tak pergi sane. Tu pun time kecik dulu. Agak-agak, gelongsor ular panjang tu ade lagi ke tak hah? Yang aku ingat, lepas naik gelongsor  tu selipar aku hilang ntah ke mane. Okey dah dah cerita pasal selipar, time untuk kemas bag nihh.. Rotring Crew, get ready for invasion!!

muka bahagia leh kluar dari sekolah

 Dalam 40 orang laa yang join lawatan kelas kami nih, termasuk 10 orang budak kelas lain. Kami bertolak malam, dalam pukul 11 gitu. Bajet nak sampai esok kat Gohtong Jaya dalam pukul 8. On the way, berhenti rehat kat Juru, Gunung Semanggol ngan Slim River. Tapi bagi yang tak ingat ape2 cam aku ni, tido je memanjang ehh sedar sedar dah sampai cable car punya station.

cable car's station

Lepas cikgu Wani bagi briefing kejap, kami terus serbu naik cable car. Takut gak ah at first sebab gondola tu akan bergego time lintas menatang tiang besi tuh. Kat bawah, kanan, kiri semua hutan hujan terpelihara. Kat depan lakk, kabus tebal giler. Tak nampak pun seksyen depan. "Agak-agak, kalau aku suggest buat muvi final destination 6 pasal cable car korang setuju tak?" Haa, dah tak pepasal kena ketuk kepala ngan si Azil Muzammil.

dan aneka lagi muka bahagia

Sampai kat station tu, kami terus jalan kat entrance Outdoor Theme Park. Time tunggu cikgu pergi beli ticket tu gak, aku tengok intai tengok lahh dalam tu. Aik? Gelongsor ular tu dah takde? Dah ganti dengan spinner? But who cares, time dapat ticket terus serbu masuk. Nasib baik gak laa, hari tu sikit jer manusia dalam tu. So nak naik rides ape2, terus je masuk, beratur pun kejap je.

overview...  picta bad quality coz ambik ngan apple jerk

First rides yang kami naik, spinner. Mau tak kami kena pusing ngan benda ni 360 darjah sampai time aku turn jejak tanah, pusing pening-pening lalat gitu. Tapi ade laa bebudak lain tu, terjerit-jerit time naik benda tu, nasib baik tak termuntah atas couple negro yang duk gaduh "nak naik ke tak, nak naik ke takk ayang hooi" kat bawah tu.


tengokkk,, GENTING kami conquer!

Yang ni rides paling buat aku seriau satu badan.... CORKSCREW! Tambah-tambah lagi, aku duk paling depan. Time standby kat tracks tu takpe laa, boleh gelak-gelak lagi. Start je benda tu gerak mendaki, tetiba jer teringat pasal muvi final destination 3 tuu. Haa, nanti pusing-pusing kat loop tu, nanti handle tu terbukak cam dalam muvi tu kang, nak mengucap pun tak dan. Time sampai puncak tu okey lagi, tapi time turun tu, fuhhhhhhhh rase macam nak jatuh gedebuk atas track depan tu jer. Perghh, ngeri tapi serious syok. Kami naik sampai 2,3 kali pun takpe sebab hari tu Genting memang lengang.

Hahh? Adult? Oh yaa, SPM tahun depang

Lepas naik tu naik ni, kami pun pergi makan lunch kat First World Cafe. Makanan die pergh memang terbaik arr, sebab diorang sedia stail buffet hotel 5 stars gitu. Kami pakat tibai ambik je makanan tapi takleh laa nak tapau balik. Paling best benda desserts tuu, strawberry bertimbun-timbun. Makanan memang banyak, memang  rambang mata nak pilih. Lepas makan je, kami pun pergi lahh conquer indoor theme park plak. 

sesi buncitkan perut

Next spot? SNOW WORLD! Even kami takleh laa nak buat lawatan pi overseas, main tepuk-tepuk sajli palsu pun dah kira okey what. Dahlaa suhu kat dalam  ni minus 17 degrees, kami main macam taktau jek. Aku pun tak sedar tengok tengok pushhh!, habis salji atas muka. Haa, nasib baik aku taktau sape yang lontar bola salji tu kat aku, kalau tak siaplaa aku lontar ngan pelampung snow slide tu kang! Lagi besar dan memuaskan hati.


bajet overseas lahh nie?

Tengok-tengok jam ehh ade 3 jam lagik before nak turun KL. Kami guna masa yang ade ni plak nak naik Flying Coaster. Tapi awat benda ni kena bayo extra 10 ringgit ehh? Tapi ape nak kisah, lepas bayo terus masuk dalam 'kandang' tu. Benda ni plak dahlaa laju, pastu putar-putar belit plak kami habis terbalik tunggang langgang. Time jerit tu memang syok, habis lupa yang exam PAT selaras SBP bulan depan je lagi tinggal abe kakok sekalian.

kabus hoii, bulu hidong pun tak nampak...


Lepas tu lakk, kami naik pirate ship. Ingat ke objek ni nak berputar 360 degree, tapi hampeh 180 degree jek. Tapi geng2 pak arab dalam tu memang sporting ngan kami, siap main lawan jerit cam pondan patah heels lagi atas tu. Orang lain kecut kecut muka atas tu, kami plak duk main lawan-lawan jerit. Ade ke patut?

Habis-habis puas try rides dalam tu, tiba masa dahh nak balik. Tapi paling frust, tak sempat naik naik Space Shot sebab time tu kabus teramatlah tebal cik adik noh. Lepas snap2 gambar reramai tu, terus say bon voyage kat Genting. Turun bawah naik cable car jugak, pastu terus naik bas tutun KL lakk!



eceycehh,

TO BE CONTINUED....