Wednesday, March 14, 2012

Sawadikap, Tomyamkap, Somtamkap Thailand (Part 2)

As-salam..
Yeah sambung balik part 2..

2nd destination: Makan time..!

Next destination? Opcoz makan tengah hari laa.. Dah semua orang terbayang tom yam ngan segala bagai makanan thai tuu, kami berhentilah kat sebijik restoran ni. Nama? Wehh jangan tanya akuu, sebab time turun bas terus berkejar cari toilet.  Haa lah, sebok nak masuk jamban, nama restoran tu pun sape nak kisah? Tapi yang pasti restoran tu HALAL lahh wey. 

redi?get set.. aummm!

Time makan tu, kami duduk kat meja bulat, kira cam makan kat hotel lah lebih kurang. Even restoran ni bertapak kat tepi jalan jer, tapi grand ape. Ngan deco yang cantik, bertemakan moden gitu. Haa time makanan sampai, terus jaa telan segala bagai menu tuh. Menu yang aku kenal? Erk sori aku kenal tom yam dia jer. Yang lain tu plak aku tak ambik kisah pon. Tapi tomyam kat situ memang bezz, lain ngan kat Malaysia. Makanan kat situ aku bagi 4 bintang lah. Nak lebih? Hidang air berperisa kat kami, baru dapat taraf 5 star.

pics bad quality sket.. snap ngan BB

3rd Destination : Klong Hae Floating Market

Lepas makan, semua orang hepi balik. So skang ni masa untuk shopping! Tapi jap, nape diroang panggil ni pasar terapung? Sebab kat sini peniaga tu berniaga atas sampan pastu lak kita kena meniti atas titi. Tapi mostly makanan laa banyak jual kat sini. Tapi lak jangan risau halal ke tak, sebab majoriti peniaga ni orang Islam. Kalau was-was tu, tanye jer laa. Wehh, diroang ni terror jugak speaking okay.

meh pi meh pi..!

Sistem kat sini mudah je. Kalau korang berkenan kat something tu, just  tunjuk dan cakap laa nak banyak mana. Pastu barang tu diorang akan hulur ngan guna bakul bergalah panjang. Pastulak, letak laa duit dalam bakul tu. Kalau tak buat camni, mau time nak ambil barang kita nak beli tuu, jatuh gedebuk dulu dalam sungai. Kreatif jugak orang siam ni ehh. Kat belakang sampan peniaga tu jugak ade terpapar menu beso gedabak, ngan harga sekali..

spot yang baik untuk tolak someone dalam sungai..hikhik

korang leh pilih nak bekas air camner

kat blakang tu ade menu.. dalam english lahh

Panjang jugak pasar ni, dalam 2km..

memacam bende ade kat sini.. murah ngan sedap

huwargh yang ni paling aku suka!

haa sapa nak tolak aku mai cepatt

tempat nak makan pun diorang buat jugak

4th Destination: Samila Beach

subhanallah.. magnificent!

Haaa pantai! pantai! Excited habes semua orang nak tengok pantai. Aku sendiri pun dah lame giler tak jejak pantai ni. FYI, pantai kat sini BERSIH GILER! Tak macam some part of pantai Malaysia, sampah berterabur, nak mandi manda pun tak lalu. Time ni lah aku impress kat rakyat Siam, memang diorang jaga kebersihan leklok. Orang kite apecer?


Kat sini plak adooi ade satu statue mermaid kaler hijau. Tapi yang takleh blah mermaid tu bolehlaa pulak buat free show kat tempat public. Tak censored betul. Ishh kalau budak-budak tengok pastu tanya "mak, amenda nih mak..?", makbapak die nak jawab camner? Adooi tapi kat mane lagi boleh tengok mermaid topless camni erk? Ahakz


Ingatke nak stay sini pastu nak tengok sunset sekali reramai. Pacik bas dah ponn ponn tu so naik laa balik bas. Tapi sempat lagi berhenti kat gerai souvenirs nak beli apa yang patut. Murah pun murah weyy. 1 papan keychain ade 7 bijik keychain 100 baht (10 ringgit) jaa? Haa terus beli sepapan tanpa kompromi.



5th destination: Hat Yai Night Market

Ekceli kat pantai tu lagi duit aku bawak 1000 baht tu dah lama out of service. Bukak wallet kat sana eh duit Baht dah habess?!So before shopping kat tengah bandar Hat Yai tu berpusing ligat aku ngan kengkawan cari money exchanger. Fuhh at last jumpa jugak, terus tukar duit. Environment kat sini tak ubah cam kat Hong Kong. 



Kat sini plak, barang cam baju ngan souvenirs memang murah giler, lagi murah dari kat tempat lain. Tapi kan, majoriti baju yang jual kat sini omaigod banyak yang berunsurkan 18SX. Weyy ade ke orang nak beli baju camtu? Aku pun naek heran. Lepas baca print ngan mesej kat t-shirt tu, terus gelak reramai, pastu pergi kat kedai baju sebelah plak. Haa camtu lah kami bukannya nak beli tapi duk gelak kat t-shirt tak senonoh jee kerje.

alhamdulillah t-shirt senonoh

cari cari mane t-shirt kwanghajaq!

Penat jugak nak cari baju yang bebas dari unsur tak senonoh. At last aku beli jugak sehelai dua. Tapi serious murah t-shirt kat sini. 3 helai kite boleh dapat dalam 150 Baht  (15 ringgit) camtu. Tapi ngan syarat pandai tawar-menawar laa ngan pacik macik kat situ. Weyy katner lagi leh beli baju ngan harga murah camni? Fuhh terus borong. Lepas shopping tu lakk terus cari makan dinner kat Restoran Hamid. Makanan kat sini agak pricey sikit tapi nak buat camner, ni je kedai halal yang aku nampak kat situ.

menu pun dah nampak xclusive, tu tak tengok harga lagik!

btw thanx kat macik mamarazzi ni for the treat. huhoo makan free!

So tu ajer laa kami punya trip kat Thailand ni. Serius syok boleh hangout ngan kengkawan sekali, kat luar negara pulak tu. Dari apa yang aku tengok, kalau nak diukur dari sudut kemajuan ngan taraf hidup, memang menang kat Malaysia lah. Tapi kalau aspek sikap rakyat tu memang Thailand menang. Ehh bukan nak kata orang Malaysia ni kwanghajaq ke ape, tapi orang Siam ni memang peramah dan tiap masa tak lekang ngan senyuman.


sawasdeekrap Thailand!

Tengok lah, kalau aku ade rezeki lebih, SINGAPORE pulak bulan 5 nih!


Sunday, March 11, 2012

Bila hidup bizi kalah artis

As-salam and bid an awesome day..!

Sori sori tajuk kat atas tu agak bajet sedikit. Ahakz bile lagi boleh tulis tajuk berunsur bajet-bajet kalau bukan kat belog sendirik kan? Even boleh mintak menu bajet kat kedai makan 1Malaysia dan ehh baru perasan laa pulak nasi menu bajet ngan hidup bizi kalah artis takde kaitan ghupanya.


Haa sapa kata masuk form 5 konpem duk hadap buku SPM 500++ pages semata. Aku rasa time form 5 ni laa kemuncak aku paling sebok. So meh laa aku share sikit-sikit pebenda lahh kejadah yang aku duk buat sejak 2,3 bulan lepas.. Kita mula ngan...

17 Febuari 2012: Thailand Internationalization Program

huhoo Thailand

Thailand! Yeah yang ni takpe laa nak sibuk-sibukkan diri sebab program ni memang syok pun. Dari melawat sekolah mak ooi nama berjela-jela nak sebut, shopping atas sampan ngan pasar pasar sekali terapung, pergi snapping pics ngan mermaid tak censored, shopping tengah malam tengah bandar sampai balik M'sia aku pokai takterlupa ehh.

21-23 Febuari 2012 : Kem Kepimpinan Kokurikulum

huhoo monkey import dari bostwana. tekad sekali

Duk teringat lagik time ni feel-feel siam, eh ehh tetiba kena pergi kem kat Singkir pulak. Kem ni hadoooi tension giler, kejap lari merangkak situ, kejap tu tergolek ayam golek pi sana sini. Pakai baju, stokin, kasut hatta underwear basah 3 hari pun heloo takde sape nak kisah pon

faktor dominan kehitam legaman kami

Eh ehh tapi syok laa pulak kem ni coz aku dapat naik kayak ngan rekod TANPA TERBALIK kat Pantai Merdeka, sampai hitam legam persis nationality Zimbabwe, jerit mengilai sakan time flying fox, panjat naik rock climbing sampai terlekat kat situ dah takmo turun dah, jalan kat tengah sawah 10km sampai kaki dah lali ngan pijakan amukan tahi lembu dan sebagainya. Fuhh esok Kuantan pulak. Eh?

24 -28 Febuari 2012: KESUMA SBP '12

leadership outreach yg havoc gilaa!

amboi galak si batik oren

Balik je kem tu, terus berkejar kat mesin basuh cuci ape yang patut. Packing pun main sumbat dalam beg jer. So petang tu terus naik bas pergi KESUMA pulak kat SEMSAS, Kuantan. 11 jam dalam bas, feel berkayak masih segar bugar di minda. Kursus ni adehh letih giler jugak tapi serius syok coz leh jumpa ngan KR ngan PKR semua SBP. Leadership Outreach, Grand Dinner ngan MB, create sorak rumah 10 minit pastu perform atas stage dan segala bagai lagi tu serius havoc!

3 Mac 2012: Road Relay Championship

711- my not so lucky numner

colours of houses - credit to Ms. Dibah!

Balik KESUMA skolah 2 hari. Tengok ape yang dah study mak ooi jauh dah tertinggal. Mana taknye, dah dekat 2 minggu takde dalam kelas. Hari tu pulak masuk road-relay wakil rumah. Hey ingat KR duk sibuk kutip nama participants takleh masuk ke? Haa dahtu jangan sebok nak tanye rumah ni dapat placing ke berapa.

4-6 Mac 2012: Exam UP 1




Huhaa sangat tension. Baru masuk kelas 2 hari tetiba helloo exam. Weyy aku takdan nak revise elok-elok. Dahtu benda yang tertinggal dalam kelas nak cover balik and at the same time, kena revise untuk exam pulak. Time exam 3 hari tuu aku tawakkal jer laa. Tapi nasib baik jugak laa aku tak fail Add Math yang aku baru nak revise malam sebelum tu. Eii jelez gila kat mamat sorang ni, even dia tak masuk kelas banyak hari cam aku tapi Add Maths maintain je A+. Tension

6-7 Mac 2012: Kursus Kepimpinan Pengawas



Habis je paper last LK, terus berkejo kat asrama packing untuk kursus pengawas pulak. Tapi nasib baik kursus ni buat kat hotel, so takde laa tension sangat. Ade shower panas, tido dalam aircond, makan pun taraf hotel so jom kita enjoy! tergedik cam Puteri. Tak tahan skali time last day tu, main perang pukul bantal reramai sambil terloncat atas katil. Fuhh hilang habis tension yang terkumpul dedulu. Lega

8 Mac 2012: Cuti yang tak layak dipanggil cuti

Yeay balikkkkk! Haa habis bersorak leh balik esp aku ni yang dah 6 minggu tak balik kampung. Huwarghh tapi homework cikgu bagi penuh satu beg troli whereas baju ngan barang lain dalam beg kecik jer. Boleh imagine homework banyak mane? Buat balik bukan main banyak tapi nak buat tu ikut level kerajinan laa pulak. 

18 Mac 2012: Pidato

Eh ehh bukak cuti tu dah terus lawan pidato. Adooi teks pun tak tahu katner lagik. Nak hafal lagi. Ahh lantaklaa dulu yang penting aku nak update blog skang ni.

22-24 Mac 2012: Outdoor Learning Class Trip of 5 Expert

Huhoo lawatan kelas. Penang ngan Cameron kami nak conquer. Dan jugak sesi menghabiskan duit mak bapak dengan giat sekali. Kwanghajaq

26-30 Mac 2012 : FRSIS International Symposium



Whoa yang ni paling eksaited! Leh jumpa ngan kengkawan seluruh dunia sebab ni international punya program. Eksaited eksaited jugak tapi presentation tu ehh eh dah buat ke belum?

*******************

jangan buat aku jadik gilaaaaak..!

Haa tu untuk bulan 2 ngan 3. Yang the rest tu tak larat aku nak tulis sebijik-sebijik. So imagine laa hidup aku skang ni camner.. Kejap tu kejap ni lepas satu ni, benda ni pulak dan yang paling bahaya, weh study aku pekes? Weyy aku pun nak rehat jugak! So ade sape sape yang nak sponsor vacation aku ke Europe? Ade ke tak? Over


Saturday, March 10, 2012

Sawadikap, Tomyamkap, Somtamkap Thailand!

As-salam..

Eh ehh lama giler dah aku tak berblogging nih. Punyalah bila hidup bizi kalah artis Hollywood. Ahakz segala kesulitan amat dikesali macik pacik yaa... 

Sapa tak eksaited kalau sekolah organize program pengantarabangsaan? Haa yang buat muka tak malu tersengih-sengih persis kerang bakar kuala perlis mintak kat cikgu nak pi tuu sape lagi kalau bukan aku kan? Haa bila cikgu umum pasal program ni, mau tak duduk senang kanak-kanak riang versi ribena berkuasa Tera mintak nak pi. Over

yeay, mai pi, mai pi..!

Program pengantarabangsaan ni dah jadik agenda wajib kalau kat SBP. Kalau geng-geng sekolah premier, depa tu sampai pi Europe Aussie bagai. Biasalah alumni mak ooi kaya-kaya. Even sekolah aku buat kat Thailand sekali je pun, dah kira okey what? Lawatan ni pulak, 17 prefects terpilih ngan cikgu-cikgu skali yang pergi. Lokasi? Sekitar Hat Yai ngan Songkhla sekali. So tunggu ape lagi? Let's goooo..!

yeah MAS!

Eh ehh kejap? Bila pulak kami naik MAS ni? Selak-selak peta ohh rupanya Hat Yai tu takdelah jauh sangat pun. Naik bas pun boleh sampailaa, tak perlu nak cross laut hatta tasik Tonle Sap nak sampai sana. Ahakz bajet nak naik flight konon, bukak selak dompet yang ade just IC time darjah 6 dulu sekali ngan 1000 baht Thailand. Nak bayo caj airport pun tak lepas. Mengada

yeah BAS SEKOLAH! (pun okey lahh)

tengok, dekat je kan?

Punya lah semua orang eksaited nak pi, pepagi buta eh dah bersusun nak naik bas. Dalam pukul 7 pagi camtu, terus kami bertolak ke Bukit Kayu Hitam punya immigration complex. Haa sampai sana yang turun bawak kamera kena marah ngan pacik kastam. Aku gelak gelak dahtau tempat camni mane leh ambik gambo! Amboi kawan kejam tak habaq mai dulu kat depa nih.

muka tension takot tak lepas border ke?

Lepas tu lak, naik bas balik pi kat immigration belah border Thai pulak. Berderet punya barisan nak kena lepas. Lepas habis cop-cop mohor ngan abang kastam siam tu, langkah setapak lepas pintu and say sawadikap Thailand! Ngan rasminya aku jejak bumi Gajah Putih ni.

border dah lepass!

1 mesej 3 ringgit! 1 minit call doploh ringgit! sanggup on phone?

OTW to Hatyai tu lak, terus rasa cam kat dunia lain. Signboard? Wehh aku tak paham, ngan font meliang lentuk ngan macam sabdu pun ade. Highway depa ni takdelah grand cam Highway PLUS tu. Environment memang berbeza. Motor pun depa banyak guna dari kereta. Wire elektrik lak berselirat sana sini sampai aku mabuk tengok wire tuu. Tambah mabuk lagi aku time pacik bas pasang lagu tamil berentak retro. Dari duk layan lagu tuu, lebih baik aku jenguk luar tingkap tengok view.

common sights.. OTW there
haa tu principle korang duk ceramah pebende?
weh gajah! weh gajahhh! (buat jakun pesal?)
Haa kantoi duk snap pic awek siam

ooi galak duk main jenguk-jenguk.. dasar penjengukan 2 hala gitu
macik  sorang ni dari border tadi lagi duk sibok snap pic orang tidoq
perabot jati nih, terbaekk dari Siam

Lepas sejam setengah camtu dalam bas, at last kami sampai jugak kat sekolah HATYAIWITTAYALAI 2 School. Okey sebut ramai-ramai HAT-YAI-WITTA-YALAI-TWO-SCHOOL. Nama bukan main berselirat nak baca sampai keluar habis dengun mad mad izhar nak sebut. Tu lah pasal pacik bas sampai nak insert nama sekolah tu dalam GPS pun berkali-kali erase baru dapat. Tu pasal sesat dulu dalam ladang estet mane ntoh before nak sampai.

sawadikap! masuk pintu keluarlah belah tingkappp!

Masuk je pagar sekolah tu, terus semua terngango bersudut acute angle. Mane taknya, sekolah tu BESAR giler, ngan pokok memacam jenis, pastu air pancut besar tengah tasik. Wehh first impression dah macam ape, tuu tak masuk dalam lagi ni. Turun je bas, terus diorang ni sambut. Berdiri berderet dari hujung tengah-tengah panas semata nak sambut kami. Time ni lahh boleh feel persis artis diva sikit. Ahakz



Dahtu siap kalung-kalung bunga kat cikgu, kami pun masuk dalam dewan terbuka nih. Haa siap geng orkestra ngan koir duk ready kat situ dah. Banner kat belakang tu bukan main beso lagi tulis nama sekolah kami. Mane tak terharu? Skali conductor dia datang gerak-gerak tangan, terus kembung pipi pipi adik kakak duk tiup trombon tu. Eh nanti kejap, pastu lak geng tarian pulak masuk buat show. Amboi diorang ni mengancam betul time menari.. Kalau kat M'sia terus kena ban gamaknya.



Lepas tu lak, kami dibawa ronda-ronda pusing sekolah tu. Mak ooi sekolah diorang ni memang besar, ngan bilangan students nak cecah 4 ribu Mr.Pricipal tu cakap. First masuk tu dalam bilik mesyuarat. Jumpa habis ngan pengetua sekali ngan pentadbir tertinggi sekolah tu. Tengok kiri kanan piala plak bersusun kat rak. Sekolah ni memang bukan calang-calang sekolah laa wey. Lagi satu, gambar raja-raja kat sini memang banyak. Belek balik buku Sejarah, memang orang siam ni taat kat raja kan? Sana sini boleh tengok potret Raja Chulalongkorn ngan Mongkut.


Lepas tu lak masuk dalam bilik guru international. Kat sini kalau subjek cam English, Mandarin, French ke, terus cikgu dari negara tu dibawa masuk kat sini. Bagus bebeno sistem diorang kan? Haa pastu lak masuk bilik colourful cam kat atas tu. Ni bilik Math diorang. Dah tahu Maths tu akan buat student diorang sakit kepala, terus diorang hias cantik-cantik cat warna harmoni. Nak cari nilai integrate pun konpem laa tak tension-tension kalau kat sini.


Terus proceed masuk bilik ICT. Masuk dalam tu, tengok habis student mengadap laptop masing-masing buat assignment. Wehh kat M'sia mana ade mende ni semua! Bawak laptop pi skolah pun duk main ciku cak ciku cak ngan cikgu disiplin. Tapi kan, yang susah sikit kat sini ialah.. KOMUNIKASI. Orang Siam ni memang diorang tak master betul-betul bahasa mat minah salleh ni. Kalau nak tanye paper ke, mesti kami kena construct ayat yang se-simple mungkin, tu pun nasib baek gila kalau diorang faham.. Haa aku bagi contoh sikit komunikasi antara ayam dan itik kat situ:

Aku : Why the school is soo bigg??

Minah siam : Ooh, Thailand is very hot..!

*Sampai skang aku tak paham ape kaitan antara sekolah yang besar ngan thailand yang panas..*


Jalan lagi lepas jalan.. Jumpa pulak ngan kooperasi diorang. Sebijik cam 7-E. Kantin diorang pulak tak ubah cam medan selera. Tapi yang paling ketara kat sini sistem pembelajaran. Diorang gunakan sisitem cam belah barat tu, yang students yang cari cikgu, bukan cikgu yang cari masuk kelas. So time Biology, sape yang ambik subjek tu pergi laa kat makmal whereas yang free tu bolehlaa nak melepak kat mane-mane. So its a common sight bila tengok students skolah ni reramai buat halaqah atas lantai sambil duk study sesama.


Yang buat kami paling kagum, skolah diorang ade cam pusat sains negara yang mini punya. Nak masuk dalam bilik tu pun hanya certain people esp pelawat dari luar laa. Students kat situ pun diorang cakap tak boleh nak masuk sesuka hati. Facility kat sini, esp bilik multimedia tu memang banyak. So self-access centre untuk students kat sana memang meluas laa. Time ni lahh serius aku cakap, memang jelez gilaa kat diorang ni. Kalau nak kira skolah kat Malaysia memang jauhhhh giler beza ngan skolah kat sini. 


Lepas tu intai jenguk pulak dalam library diorang. Mak ooi, bukan main besar lagi, penuh satu floor tu library ONLY. Tapi buku kat dalam tu majoriti buku bahasa Thai yang aku bukak belek memang konpem tak paham sepatah pun. Kat sini jugak pakai baju ikut warna based on kelas apa. So kalau kelas ICT, pakai laa baju pink untuk hari tu. Kalau ade kelas sastera pulak, pakailaa baju hijau. Tapi uniform skolah diorang tak stail sangat. Ehehh, minus point untuk skolah tuu.


Sampai tengah hari kami duk pusing sekolah tuu dan tiba masa dah nak balik.. Wehh, serius rasa kejap je. Cam taknak balik, sebab skolah ni memang syok habes! Sikit pun rasa tak macam dalam skolah. Time before leaving tuu, amboi galak semua nak snap pic ngan bebudak siam. Seriously, diorang ni semua peramah dan tak lekang dari senyuman. Even time aku tanya soalan lain, dapat jawapan lain, diorang tuu tetap mesra duk layan kami.


So, its time to bid bon voyage to HATYAIWITTAYALAI 2 school!

ecehh, muka terlepas awek siam

ehh nak ikut naik bas ke akak?

sawadikap! eh ehh bukanke time balik kena sebut tomyamkap ke?

tengok! macik mamarazzi ni cakap takmo balik!

Baru cerita lawat kat destinasi pertama dah berjela cecah lantai. Haa nantilah aku buat part 2 pulak ehh. So ape yang aku akan cerita dalam part 2 nanti?

LUNCH @ TOMYAM PEDASSSSS!
SHOPPING ATAS AIR?
KISAH SI DUYUNG TAK CENSORED?
SHOPPING SAKAN TENGAH BANDAR..?

Soo stay tuned!

kami + diorang = havoc!