Thursday, May 31, 2012

An evening out with Papa

As-salam semua rakyat jelata... Apacer tanah jajahan beta?

Kalau nak tanya, moment apakah yang paling special buat korang semua? Time dapat BB baru? Dapat rampas korang punya BFF's girlfie? Atau time huhoo aku lulus Add Maths finally? Ahh tak kisah lah semua tuu, tapi yang paling precious tentulah moment hangout ngan family sendiri kan?

Aku pun tak balik rumah dah dua bulan. So activity ngan family members tu memang terbatas. Kena tunggu time cuti jelaa aku leh hangout sesama. Tambah lagi ngan papa aku sorang nih. Time cuti skolah pun still stay bizi ngan kerja.. Tapi takpe, dah memang jadik responsibility ayah nak  bagi nafkah kan? Amboi bunyi cam anak teruna sorang nih dah redi nak kawen..


So petang tadi papa sempat ajak pi golf course. Aku pun dah lama jugak tak jejak kaki kat sana. Cara nak swing ngan grip pun adoyai karat habis dah. Golf course ni pun dekat jaa ngan rumah, drive tak sampai 10 minit eh ehh dah sampai..?

dah berkurun benda ni tak bukak

Tengok jam pun dah dekat pukul 6.. So takkan nak main full game kot.. Nanti kang tak pepasal ibu aku mai ambush kami dua sambil usung mop tengah padang hooi anak bapak maghrib2 pun tak balik lagi kaa..! Okey memandai. So kami dua just main kat area driving range tuu. Cukup ahh nak buang peluh dalam dua jam..

50 yard dan ke bawah tuu memang target aku lahh

gadai sebatang leh aku beli Torch
*shhhh nanti papa dengo pulok

hiyakk debush tengok bola still stay kat situ

Tuu lah dah lama tak maen, berkarat hijau habis dah nak maen benda nih. Orang lain shot sampai 200 yards bagai, aku shot sampai 100 yards pun dah tepok-tepok tangan dah rasa terer lahh tu? Ahakz biasalah budak baru nak mengecapi kemajuan arus modenisasi dasawarsa ini harap maklum.


hah tudia tudiaa bapak aku nihh

rehat kejap ooi tension bila
bola pukul tak kemana

hasil kerja anak che azuha.. pukulan kurang 50 yards memang dia juara

ehh nak balik dah?

At last dapat jugak spare some time ngan papa aku nih. Dapat jugak shot 100++ kali ni, even yang lepas shot piawai antarabangsa bolehlah kira ngan jari kaki.. Adooi bila lagi entah nak ade golden time camni? Skang ni pun stay kat hostel hari2 pangkah kalendar dalam diari tunggu hari nak balik, time dapat pergi oversea camner pulak ehh?

Nak tengok? Ehh baik tak payah kalau nak gelak kat aku je ghejaa..

video




Monday, May 28, 2012

Face the fact that u're already OLD


Mr Az? 

Seriously the Starbucks guy make me feel OLD
Weyy even SPM pun tak lepas lagi what?
Oh BTW the white caramel frappucinno tasted SUCKS man..!

Expecting the unexpected

Salam and bid a bliss day peeps...

Kadang tuu, bila kita dah expect yang kita akan dapat satu benda tu, tapi tetiba tup tup tak dapat pulak.. Honestly speaking, rasa FRUST tu tak terkata laa. Tapi eventually those irritating feeling will eventually fade off by the days. Its proven that time is the best remedy right? Well, its initiated due to the HK SBP.



Hari Kecemerlangan Sekolah Berasrama Penuh, or HKSBP for short, is the most anticipated event, for both students as well as SBP's teachers. Time ni lah geng2 debaters ngan pembahas akan berentap ngan students SBP throughout the nation. Even aku pun dah set dalam otak yang aku nak pi HK time first jejak kaki kat skolah. Sebab aku tahu sangat, event camni mesti grand giler punyalah..!

So start dari tahun lepas, aku tekad nak masuk bahas. Sebab bahas ngan debate ni jadik ticket untuk aku ke HKSBP. At first aku lebih minat kat debate, tapi entah camner, aku tengok yang bahas ni sorang laki form 4 pun takdak yang nak join. So aku switch masuk bahas. Time tu aku tak kisah pun nak masuk mane2, yang penting aku kena focus leklok and just do the best. Punyalah spirit nak bahas tu meluap-luap.

2011

Time aku form 4, team bahas Kak Jan yang jadi ketua. First day aku masuk skolah ni, aku tak kenal pun Kak Jan ni, sampailaa hari tu, bila semua prefects form 5 buat perjumpaan ngan batch form 4. So start dari situ Kak Jan invite aku masuk team bahas. Aku betul2 kagum kat Kak Jan sebab dia betul2 terer pasal bahas nih. Banyak giler ilmu bahas, nasihat ngan informasi yang Kak Jan ajar. Lagilah aku hormat Kak Jan sebab dia tak kedekut ilmu pun. Even aku pun still malu malu segan ngan Kak Jan time tuu.. Ahakz

HK tahun lepas Kak Jan and the geng represent skolah. Okay lah bila team skolah menang 2 dari 3 match. Tapi Kak Jan still tak puas hati. So lepas HK tulah, Kak Jan train betul2, penuh determination kat team junior cam aku nih. Several days before the school days ended, Kak Jan ade hantar surat kat aku. Dalam surat tu, aku ingat lagi Kak Jan pesan suruh bawak team bahas tahun depan elok-elok. Even orang cakap team bahas takde chance nak pergi jauh, Kak Jan suruh ubah perspektif orang tuh, biar kami boleh bukti, team bahas SMS Kubang Pasu boleh pergi jauh. Start dari situ, aku TEKAD. Tekad ngan SETEKAD-TEKADNYA nak bawak team bahas 2012 cam harapan Kak Jan, dan jugak skolah.

2012

Aku form 5. Dan jugak calon SPM. Start dari awal tahun lagi aku skali ngan Amalina Ibrahim terus hidupkan team bahas. Kami nasib baik sebab skolah peruntukkan 1 bilik khas untuk geng bahas.  So senang laa bagi kami nak buat meeting ngan practice kat situ. Ketua bahas tahun ni kami sepakat nak pilih Amalina Ibrahim. Sebab aku pun ade komitmen lain yang lebih penting, Ama memang sesuai jadi ketua bahas. And the time goes by.. Makin ramai muka baru yang intrested nak join bahas. Aku pun hepi sebab pelapis tahun depan agak ramai.



Nak dekat tengah tahun, practise dan meeting makin banyak. HKSBP pun dah makin dekat. Aku pun jadi cuak. Dan satu hari tu kami ada friendly ngan IKUPS. Match ni kali kedua friendly aku ngan skolah SBP lepas ngan SMSAH tahun lepas. Cikgu trainer bahas cakap performances aku agak baik. So aku rasa chance aku nak ke HKSBP makin cerah. Tahap confidence aku pun increase. Tapi time tu jugak, aku banyak takde kat skolah sebab terlibat ngan aktiviti lain. So banyak jugak meeting ngan practice aku terlepas. 

Friendly bahas kali kedua plak ngan SAINA. Time tu serius aku tak berapa nak prepare betul2 sebab time tu aku memang terkejar-kejar ngan aktiviti lain yang jugak tak kurang pentingnya. Time lawan tu, team kami jadi pembangkang dan aku jadi ketua pembangkang. Entah lah camner, time lawan tu tetiba lidah aku jadi kelu! Nak lontar hujah pun tersekat-sekat, izin laluan pun aku just bangun dan tetiba senyap dan paling teruk, konsep pihak pembangkang pun aku tak ulas. Memang team kami kena belasah teruk ngan team SAINA. Lebih buruk, tetiba ja aku sakit perut time lawan. Memang takleh nak fokus time tu.

Lepas lawan hari tu, team aku jadi macam dah renggang. Aku dapat rasa. Aku memang spoil terok time lawan hari tu. Even cikgu bahas pun cakap performances aku dah merosot. At first, aku down gaklaa sebab peluang nak ke HKSBP dah pudar. Tapi kawan baik aku, Farhana Azmi still stay by my side to support me. Aku bangun balik! Tiap-tiap masa, even dalam bilik air, aku prektis cakap cakap cakap dan cakap. Member sekeliling pun takde lah nak naik tension ngan aku sebab depa ni semua supportive, nak tengok aku dapat pergi..

So satu hari tu, aku ingat lagi.. Hari Selasa, lepas exam BIO.. Ama jumpa aku. Aku tahu sangat, mesti pasal HKSBP nih! Tetiba dia pun cakap AKU DAPAT PERGI!!! Whoaaaaa time tu memang hepi tak terkata, syukur jugak kat Allah sebab perkenankan doa aku selama nih. Tetiba jaa, semangat aku naik lagi tinggi, aku cakap dan azam dalam hati, "INSYAALLAH TEAM BAHAS KUPSIS AKAN JADI GEMPAK!"

Hari Khamis. Right before exam LK. Ama datang jumpa aku skali lagi. Dalam hati, mesti dia nak bagitau info2 pasal HKSBP tu.. Maklumlah, dia kan ketua, mesti kena jadi informers. AKu tengok air muka dia, cam ade something wrong jak? Before aku sempat tanya, dia mula cakap dulu.. 

"Azraai... Jangan sedih tau..."



Aku dah agak. Worst case scenario unfolded right in front of me right now. So aku pun masuk balik kelas, speechless, tak tahu nak buat apa. Pastu time exam LK tu aku fokus leklok. Nasib baik aku dapat buat ngan elok. Seksa nak mati tahan rasa frust ngan sedih aku tu time exam. Lepas habis soklan last, aku tak tahan lagi dah nak tahan. Aku mintak kat cikgu jaga exam yang aku nak pergi toilet. Dalam toilet, aku basuh muka cepat2..

Tapi nasib baik jugaklaa aku tak menangis teresak-esak, just berair sikit-sikit. Dah okey sikit tuu, aku keluar toilet ngan tersengih-sengih. Aku tahu aku jadi pelakon sengih terbaik untuk hari tu, depan kawan-kawan, sambil cakap balik yang aku tak dapat pergi. Semua orang puzzled, hari Selasa hari tu cakap boleh pergi tapi hari ni lak.. Cakap takleh plak?

*****************

So, what else to say? Semangat aku untuk bahas terus jatuh mati terkubur. Tapi aku betul-betul down time tu. Aku bersyukur sangat sebab aku ade kengkawan dan cikgu yang amat memahami. Aku luahkan feeling aku kat member yang paling aku percaya. Aku jugak nak ucap trimas bebanyak kat cikgu yang sudi ambil berat pasal aku. Mungkin benda ni agak mengejutkan sebilangan pihak, tapi aku terima benda ni dengan baik. Mungkin ada hikmahnya aku tak dapat pergi kan? Aku bukanlah nak cakap yang aku ni better dan lebih experience from the rest, so aku layak. Tapi aku fikir jugak, penat lelah sejak tahun lepas tu macam SIA-SIA jer. Tapi aku redha. Dan aku akan tetap terima keputusan ni..

******************

Special wish to team bahas SMSKP:

Amalina Ibrahim (Ama) :

Jaga team bahas kat STAR tu elok2. Aku kagum kat kau sebab kau punya semangat dan azam yang tinggi! Kau jugak kalis kritikan dan cakap-cakap belakang orang. Even time kau sakit pun, komitmen kau bagi tak pernah luntur. Kalau kau takde, memang team bahas tahun ni tak kemana pun. Maaf jugak sebab aku banyak kali ponteng practise. Bersebab tau.

Khairun Nadiah (Nad) :

Good luck for u too! Aku suka dengar suara kau yang lantang tu. Even orang lain pertikaikan kebolehan kau bahas, buktikan kau tu boleh buat! Aku yakin sangat!

Khairil :

Aku kagum ngan kau sebab kau memang genius bab bangkang-membangkang nih. Kalau nak cari flaws pihak lawan pun mesti kau jumpa punya. U've a great potential! Keep it up!

Hakimah :

Kimah jangan ever felt guilty. Jangan pernah fikir yang Kimah bersalah coz ambik tempat abang Azraai ke hape. Dah cikgu dah pilih, atas dasar bakat dan keupayaan yang Kimah ada. Jangan terus salahkan diri. Kimah ada gaya tersendiri dalam bahas. Just go on okeyh!

present in the pic, but absent in reality

So last word, Kak Jan, I really sorry sebab Azraai tak mampu nak bawak team bahas KUPSIS macam Kak Jan nak untuk tahun ni. To all my friends and teachers, who are always become my crying shoulders, thank for the continuous support. So officially, bahas untuk aku berakhir sampai kat sini..

it really does indeed

At last I'm capable to express all here out.. What a big relief!



P/S: Sorry but i must admit something. From now on, I'll hate bahas forever. Sincerely, goodbye bahas. 


Sunday, May 27, 2012

What's so vogueh in May?

Hoo haai !

Punyalah berhabook belog ni sampai kena sental ngan ajaz fabolloso baru aku tahu nak tulis gebang benda apa. Ehh sapa kata yang aku ni takmo tulis belog dah. Yang jadi prob coz isk iskk lepas dua bulan baru boleh bukak belog balekk.. Sungguh sadis kuasa tera. Finally the month of May come to an end. So benda vogueh apaa yang terjadik sepanjang bulan nie? 

7th May onwards - PPT

Or stands for PEPERIKSAN PERTENGAHAN TAHUN. Exam pun u kate vogueh? Even for sure orang lain yang normal takkan klasifikasikan benda nih as benda vogueh, tapi aku tetap nak list jugak. Eh nak cakap aku abnormal lah nie?

So 3 minggu stret ni memang tension, letih, tak cukuip tidoq, dan segala bagai pakej exam tu offer. Bangun pagi, bukak buku. Berator tunggu turn bilik air, bukak xpress note dalam plastik. Time makan, flashback physics definition sampai tergigit cabai meraung tak bermelodi pun. Fuhh, exam punya pasal..


Overall semua subjects okey jer laa, tapi for Physics ngan Chemistry tu buat aku tension jugak... Memanglaa kita dah baca habis semua, tapi kadang tu soklan dia belit punya belit sampai terblit-belit dendrite aku punya pasal. Tu tak kira lagi skema jawapan dia tu nak camner.. Takder tu salah, tulis ni, kena potong markah dan bla3.. So exam kali ni target 7A 3B. B tu lak aku rasa Chemistry, Physics ngan Add Maths. Hope so lahh kan..

16th May - Teacher's Day Celebration

banner khas dr batch kami

Hari paling bahagia buat cikgu coz hari ni  akan dapat hadiah bertimbun. Time ni prefects skali ngan PRS, PSS ngan BADAR yang organize. Even preparation just ala kadar & last minute jek aku tengok, tapi event tahun ni going on ngan havoc skali.

musical chair.. acara rasmi hari guru sedunia 

Time buat telematch ni paling syok. Time ni lah kita leh tengok betapa cekal tekadnya cikgu sains kubang pasu berebut kerusi yang ada noh. Yang sampai tergolek atas school piazza berebut kerusi pun adaa. Wahh tudia semangat betoi cikgu2 kami nak dapat hamper bernilai 30 hinggit tajaan supermarket Aneka. Ehh memandai jaa aku nih.

yeah dan lagi nak posing bagai..

Tapi time main lambung kain basah ni kemuncak telematch tu. Main benda ni kena ikut rumah, so cikgu2 rumah reramai yang join. Tapi tengok2 aku pun terjoin skali jugak. Ahh ape nak kesah, main jelaa. Ade ke patut, aku lambung kain arah lain, cikgu yang nak sambut kain tu duk arah lain, mana tak semua orang habis basah..?

            haah tudia main lambung kain ngan PK HEM.. hang hadooo?

Lepas habis basah tu lak, masuk dewan balik for the performances. Ngan depa tu baru prektis semalam, tapi show depa tu still gempak jugak! Syaqib and the geng perform tarian Zapin (huwargh naseb baik bukan ayam didik lagik), meanwhile Epul and the gang buat sketsa lawak yang betoi2 lawak. Okey award untuk depa pliz..



Hari tu gak geng KR & PKR tiap rumah diberi honour untuk announce grammy awards KUPSIS punya version. Punyalah students KUPSIS berhempas pulas nak vote cikgu tersayang. Aku ngan PKR aku kena present awards "Grammy Ultimate Teacher Choice Award' ngan "Guru serba boleh". Anyway congratz kat cikgu Velson ngan tuan Pengetua sebab menang katogeri nih. Eishh aku bila lagi?

baju aku basah lagi lahh time nih

23rd May - Cross Country Championship

huwarghh LAMDA LEGION  mai dahhh..!

Yang ni battle of the sporthouses for the second time of the year. Punya lah petang2 tu terpekik-pekik si KR n PKR buat announcement soh pi turun prektis pusing skolah doploh round. Pastu the night before tu plak terlolong-lolong tengah hostel piazza duk berlatih cheer rumah, sampai habis suara persis Adam Levine aku nih.

What's ur lucky number?
Hampa ghumah mana? Awat sesat mai sinih?

Pagi tu lakk, lepas warming-up ngan lawan sorak2 ngan rumah lain atas padang, so tibalah time nak lari. Punyalah eksaited nak lari sampai nombor aku pakai pun terbalik 180 degree. Amboi saja takmao habaq kat cheq, nak bagi aku maluu lettuw. Running route tu lak kejap masuk jalan kampung tu, keluar simpang ni, eh ehh tetiba sampai kat skolah balek? Nasib baik jugak dapat top 20, bolehlah sumbang 1 point kat rumah terchintaa.. Aik 1 point jakk?

depa top 8 dapatlaa medal.. aku?

cikgu adzmi pun ade gak... ghumah lain ade kaa?

Time nak annouce rumah terbaik untuk merentas desa nilah paling tension. Tambah lagi ngan pekikan cheer enam buah rumah atas astaka tuh. Naseb baik plak astaka tu tak runtuh gedebom cam highland towers. Tup tup cikgu annouce result ehh, rumah aku tak masuk top 3 pon..? Ahakz nak buat camner, time ni takde rezeki. As a KR, serius aku rasa frust tapi takde lah sampai frust menungging hatta menggolek bagai. Chillax cam slalu. BTW, congratz kat rumah SIGMA CLANZ coz jadi juara bertahan for two consecutive years! Amboi bahagia lah si Safwan ngan Awin ni noh..

sampai finish line pun dan lagik nak posing entah paper

24th May - BBM!

Bukan blackberry messenger, tapi Balik BerMalam. Cuti dua minggu weyy, sapaa tak enjoy sakan. Ehh kejap, term 'enjoy sakan' amat tidak appropriate nak guna sebab mak ooi homework, as usual lah kan, bertimbun cam gunung Jerai. Lagipun dah dua bulan tak jumpa mak bapak nun jauh di New Castle, punyalah eksaited sampai balik rumah baru tersedaq,... "cheq tertinggal 1/2 homework kat skolahhhhh!". Eish apa nak jadi ngan si penerus nusa bangsa melayu nih..