Wednesday, August 22, 2012

Pursuing on Matrik?

Salam on the month of holy Syawal,

Just finished filling-up the matrikulasi's form just now. Matrik ni bukanlaa first choice for me to pursue my  study after SPM becoz I'm aiming more for the asasi or persediaan overseas programme as the first choice. Anyway, memang kena isi kot-kot laa tetiba ngko takleh pigi memane pasni haa matrik laa jadik back-up plan harap maklum abe kakok.



So kengkawan form fivers kat luar sana jangan dok beriya sangat "Heyyy I nak pigi obersi so buat ape I nak fill-up borang matrik, useless tau..!" Haa angkuh bin tan sri sombong sangat tengok tengok dia yang terlekat kat rumah cam tenuk, pintu flight obersi pun takleh nak jejak, terkontang kanting laa kat rumah sengsorang taktau nak sambung apaaa lepas SPM nanti kang

So, take action now form fivers! Murah jaa nombor pin tu nam hingget leh beli kat ATM BSN..

haa aku siap wakil negara dalam gimnastik lagik.. Tapi sayang lak time
olimpik aritu aku kalah ngan Pandalela Rinong. *okey merapu mengabe



Monday, August 20, 2012

Mercun dan raya, raya dan mercun

Salam syawal buat semua..Amacam raya? Body naik berape tan dah?

Mercun ni dah kira sebati asam garam ngan hari raya kan? Kalau nak dekat raya tu, even awal Ramadan pun dah kebabom sana sini diorang ni main sakan. Tambah lagi time orang kalut nak bukak posa, diorang kalut lak nak pasang mercun. Mane tak tersedak time minum air bukak posa. Yang spesis macik kuat melatah ni, tiga minit doploh lapan saat tak berhenti lagi ngan gaya latah terkininya.

besar panjang ni duk pi main mercun lagi kaa?

Dalam entry ni aku nak kongsi laa sikit experience aku main mercun ni. Time kecik-kecik dulu jaa aku main benda ni. Tapi time dah besar panjang tuan nak jawab SPM bulan 11 ni dah tak main dahlaa. Haa ngko nak jawab Add Maths pakai kaki kaa? Nak tekan-tekan kalkulator guna hidong kaa? Eish takmo takmo nauzubillah. 

Kalau nak kira dulu, kalau nak main mercun pun, time ayah aku takde. Dulu memang liat nak ikot papa naik motor pergi surau solat Tarawikh tu. Kalau dah solat Maghrib tu dah dikira budak yang dengar cakap mak ayah what. Pastu time ayah aku dah pergi surau, aku haa apa lagi, buat keluar semua jenis mercun yang aku ada, pastu pergi join group bebudak satu lorong nak main mercun. Yang selalu aku main biasa yang jenis camni ahh:


Mercun mancis. Yang ni mercun paling glemer. Pergi jaa mana-mana mesti ade orang yang duk main benda ni. Tak tahan dulu punyalah semangat nak hidupkan sumbu yang warna kuning tu, pastu lontar jauh-jauh ngan terus bukak langkah doploh ribu meter nak lari selamatkan diri. Lari bukan main jauh lagi cam bom atom nak jatuh atas batang hidong. Biasalah budak-budak hingos meleleh dahulu kala...


Mercun roket. Yang ni plak bagi hidop sumbu tu pastu tengok dia naik atas pastu meletop. Dan hari tu budak mane entah pasang secara horizontal, yang langgar hukum alam sepatutnya kena pasang secara vertical. Pastu nak terbang tu teroih kejar kami semua. Aku punyalah cuak sampai berlari masuk longkang. Tengok belakang tue ehh semua kengkawan aku dah masuk longkang ghupanya.


Mercun gasing. Yang ni mercun yang sopan lagi ayu. Mana taknya, benda ni akan pusing-pusing ligat keluar cahaya warna warni di aidilfitri gitu. Tapi kalau tetiba dia pusing-pusing masuk bawah kain orang, tu kita dah boleh panggil mercun yang miang harap maklum.


Mercun das. Lagi banyak das die, lagi panjang lah mercun ni. Yang 50 das tu panjangnya kita dah boleh buat kait pokok cili. Time main ni dulu, lepas pasang sumbu tu tetiba tak keluar pape pon? Punyalah pelik so aku jenguk intai lah dalam tu. Lepas jaa 3 saat aku tengok, tetiba zupp zupp poww keluar jugak. Fuhh naseb baik gak tak kena muka kalau tak esok hari konpem muka aku terpampang dalam kolum 'Bahana Mercun' paper Berita Hairan. 


Mercun bola. Yang ni kalau main dah boleh cop paling gengster ah time tu. Mana taknya, mercun ni memang kuat kebabomm punya bunyi. Pasang jer sumbu tu lontar jejauh bak atlet lontar peluru Olimpik pastu tutup telinga rapat-rapat. Haa dah letup tu punyalah bangga balik rumah terus update status friendster. *ouh pesbuk tak wujud lagik

Main pun main.. Tapi lak time ayah aku balik, haa tudia ahh lari 100m relay ngan adik aku cam quartet Jamaica masuk rumah cepat-cepat. Haa tau pun takot ngan bapak sendiri larang jangan main mercun, beriya nak main jugak. 

Ehh tapi satu hari tu ayah aku pun terikut join sesama main. Time tu sape entah bagi mercun memang banyak giler. Nak taknak main laa jugak. Pastu ada satu mercun ni dia apekepelik siket. Aku pun tak tahu mercun apodio nie. So bagi rungkaikan persoalan di minda, ayah aku pasang lah kat atas tong sampah. At first, keluar dulu cam bunga api oow oow cantik jugak. Pastu tetiba kebabommmm haa meletop mak nenek kau taraf kuasa hiroshima eh hiperbola laa pulok. Tak sangka benda ni leh meletop bukan main kuat punya sampai tudung tong sampah melayang doploh kaki masuk lam rumah jiran, tong berlubang sana sini pastu sampah dalam tu berasap-asap cam ikan siakap masak stim jer aku tengok. Okey esok tu papa habes limablas hingget nak beli tong sampah baru.


haa berani main macik sorang ni mai marahh tau

Main pun main laa jugak. Keselamatan diri tu kena jaga jugak. Tapi duk cakap-cakap tu bukan depa ni nak serik pon. Putus laa tangan kaki hatta bulu hidong pon, ade depa nak kisah? Tapi kalau polis mai tangkap masuk lokap aku tak tahu lah. Beraya lah korang dalam lokap dihari yang mulia ini. Skang ni pon mercun ngan bunga api ni memang dicop  haramm  oleh ayah aku. Iye lah, bukan ade pekdah pon duk main benda ni, bakar duit membazir camtu jaa amalan syaitonnirrojimm..




A raya day of SPM victim

Salam lebaran bulan Syawal yang muliaa semuaa..

Nak kira ngan jari yang sepuloh ni pon still tak cukup aihh brapa lama ngko tak hupdate belog?? Bukan stakat berhabok bersawang tapi sampai tahap bergua Niah teroih.. Tu laa pasal mai kita rujuk balik title entry, well budak SPM laa katakan.. Study study SPM ngko tengok kalendar namploh hari lagi kan? 

Seriusly, for puasa tahun ni, 27 hari posa kat skolah pastu lagi 2 hari tu jaa posa kat rumah. Dan aku pun baru jaa habis exam Trial SBP. Imagine kami exam 10 papers dalam dewan yang tudiaa sekufu ngan gurun Gobi 'sejuknya' dalam tiga minggu tu. Semua dok kalut tunggu aihh bila laa nak balik nihh... Hah habis paper 3 Bio, semua lari lintang pukang kemas beg yeah balik time!

kwang kwang kwang muka budak takleh balek awal...

Okay yang stay dekat2 tu leh balek petang tu ahh.. Tapi lak geng luar Kedah yang dah booking tiket bas ngan flight terpaksa laa balik esok hari. Adoyai kalau bagitau awal sikit pasal cuti hari Khamis tu kan takpe. Ni tak pepasal kena stay lagi kat hostel for another doplohpat jam. Pagi Jumaat tu laa baru aku sampai rumah fuhhh paineli!

ehh balik raya bawak bukuuu? eksyen jakaa?

Raya tahun ni cam tahun kebiasaan laa jugak. Preparation pun takdelaa besar-besar pon. Baju raya? Ahah, baju ni tema warna oren satin gitu. Punyalah time nak jahit baju time bulan 6 hari tu beriya sangat, pastu time nak bayar, habis si bapak ngan si anak-anak skali ternganga doploh cm. Tak sangka lak kos baju raya aku ni sama ngan yuran makan asrama first sem aku.. Nak taknak terpaksa kegiatan leret meleret mastercard papa. Kwanghajaq punya anak, lawan taukeh nampok.. 

skali pakai pastu simpan guna balik time kawin

Kalau pasal makanan lak, sate ngan nasi himpit tu wajib ade laa untuk tiap tahun. Pastu tahun ni ade spaghetti siket pastu ngan memacam kek ngan snek. Haa biskut raya tu memang perlu ade laa dalam 4,5 jenis jugaklaa tahun ni. Beli pun berpada laa kalau tak habis lakk membaziaq amalan syaitonnirojim pulok kang. Pastu nenek aku wajib buat ketupat 'dakap' ke nama dia kot. Spesel imported dari Pasir Mas ni wehh..

kek sarawak ngan tart buah bertingkat cam KLCC
hah ni dia ketupat nenek aku tue

haa jenguk sket padiaa dalam ni?

kuah spagetti air tangan cikgu seni visual
daun pokok mana laa pi kutip tabor atas nih

haa yang ni kek sarawak bertingkat Burj Khalifa plak

kuih+snek+biskut haa mai macik pilih nak telan

fuh fuhh tiup habok dan sesawang

First day of raya, memang satu family akan balik kampung belah papa. Dah jadi tradisi adat zaman berzaman. Alah kampung tu pun dekat Pengkalan Chepa jugak, drive 10 minit pun sampailaa. Semua berkumpul reramai kat surau family kat rumah nenek. Solat raya pun sekali reramai kat situ. Kat sinilah segala ahli family arwah Haji Ismail berkumpul lepas berbulan tak jumpa. Family sorang ni kat belah utara, sorang ni belah KL, sorang tu lakk belah overseas merata. Time ni aje laa kami leh berkumpul sesama kutip duit raya semaksimumnya ehh?

jomm balek kampung jomm

lintas langsung dari angkasapuri kampong kemumin


cehh warna warni aidilfitri gitu lak depa nie

nak duit raya salam laa duluuu

aceceh sini apple sinih!

Ohh time sesi bagi duit raya, bukan kemain lagi berator yaa bebudak semua nih. Tapi aku takde laa nak beratur skali tu. Dah pangkat veteren ni, buat ape nak beratur lagik kan. Buat malu mak bapak sedara jaa buat muka comey doploh ribu rupiah nak mintak duit raya. Sampul raya ayah aku bagi lak spesel jugak sebab tu sampul red warriors. Pastu tetiba lak kena ambush ngan cucu cicit Hj Ismail berebut nak sampul limited edition tuu.

"haa ambo sokong red warriors dehh!"

tetiba teringat kat LAMDA aih

sesak betoi rumah arwah atuk anak beranak habis balek kampung

Time raya, tak sah laa kalau tak ambik pics reramai kan? Time ni lah boleh kita kumpul reramai pakai baju cantik-cantik pastu snap pics sesama. 

haa cepat snap upload pesbuk

expressions memasing

aik sapa takdak teka teki

yeargh aku paling tinggi

papa n sis amiey si cikgu sk sik

alah malu lah plak nak upload pics ni ekceli

depa takdak ghejaa

siket2 angkat peace takde kejadah 

ibu mintak ampun sebab aritu pi karok tak cakap dulu ehh?

Tak lupa gak kat semua members yang texting wish selamat hari raya tu semua. Ingat jugak korang semua kat aku ehh. Sory jugak sebab ade mesej yang takdan nak reply sebab kredit takdak habis kering dah. Tak jumpa plak aku kedai top-up yang bukak hari ni.


So first day raya ni memang kami satu family akan stay kat rumah jer. Hari ni lah majoriti sanak sedara ngan kengkawan semua kan datang kat rumah. Hari ni jugaklaa memang konpem sibok tiap masa. Satay kena bakar biar cukup, air oren kena bancuh cukup rasa , spaghetti plak kena stand-by celur atas dapo dan bla bla bla lagik. Second ngan third day plak baru start nak jelajah pelusok Kelantan nak beraya kat rumah sedara semua. 

So, pada kesempatan ni jugak, aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AILDILFITRI. Segala khilaf dan kesalahan aku yang pernah terbuat sepanjang ape yang aku tulis kat blog ni harap dimaafkan. Jadikan raya tahun ni raya yang bermakna buat korang semua okay.. Dahtu jangan galak main mercun kebom kebabom sana sini nanti nak jawab exam korang nak jawab pakai kaki kaa?

eh nenek aku kat blakang nak interframe gak?



Sunday, August 19, 2012