Friday, December 07, 2012

SPM Exam review

Salam and wish a pleasent day readers!

SPM ohh SPM.. Akhirnya engko datang jugak eh jenguk aku? Fuhh finally all of 10 papers alhamdulillah dah selesai dijawab ngan jayanyaa. So skang ni feel relief tak terkata. Segala ilmu 10 subjek ni yang dah kena save lam hard disc cerebellum otak sejak 2 tahun dedulu at last dah unleashed dah semuaaa..! Lega tu lega laa jugak, tapi result pulak camner ahhh? Fuhh bila dipikio balek jadik tak tenteram pulak. Hadooi hadooi sakit kepala ehh mana minyak yuyi pacik ni?

huwoo cam nak masuk rumah antuu kak limah repeat SPM jaa nih?
(credit to: Aida Amalina)


So entry ni Az nak review balek all 10 papers yang dah dijawab tu. Frankly speaking, SPM tahun ni amat unpredictable. Bukannya ape, soklan2 yang tudia cikgu skali ngan bebudak pulun fokus, eh ehh tengok tak keluar banyak pun dalam exam? Even before exam tu kami dah jawab soklan tiap negeri tapi yang naik tu aik tak banyak mana pun? Haa tudialah nak spot soklan bagai last2 tak keluo tenganga habes doploh cm. Ok so here are the reviews:


hah tudia galak nak highlight sampai kesusasteraan tamil pun
 ngko highlight?

1) Bahasa Melayu

Huwarghh today gonna be the first day of SPM! Semua pun muka cuak time tu kehulu kehilir muka terkerut-kerut. First paper, BM 1 karangan laa. Masuk je dewan, tengok laa sekilas kat pengawas2 exam. Muka pun cam baik je semua oih but nak meniru jangan harap meja susun berdepa hasta jauh. Tulis karangan pun terketaq-ketaq taktao pulak kenape. Aku ade terbuat dosa kat cikgu BM kaa dedulu? Haa time tulis karangan berjelaa tu baru nak teringat ngko tak mintak maap kat cikgu dulu kah?

Overall, BM 1 & BM 2 ran smoothly! Time nilah aku rasa aku tulis karangan paling berjela cecah lantai parquet dewan, ngan peribahasa skali ngan ungkapan menarik terus tersembo-sembo atas kertas jawapan. Fuhh puas betol laa pulak menulis nih..

2) Bahasa Inggeris

Wahh second day peberet subjek laktu. Dapat soklan essay yang agak senang pastu mulalah menulis tak tengok kiri kanan dah. Paper 2 plak alhamdulillah pun senang gak. So paper BI jawab memang puas hati!

3) Sejarah

Time minggu first ni, aku rasa paper nilah cam yang challenging skit. Haa tulah kena hafal facts-facts sejarah yang bertimbun-timbun tuh. Naik paper 1 ehh cam soklan jawapan dia tersirat-sirat jenuh aku nak baca soklan ngan jawapan doplohnam kali baru leh bulat A,B,C,D kaa

Paper 2, time dapat tu, belek-belek dulu until sampai kat soklan essay... ohmaikasutBATA! Soklan spot naik siket giler! Last-last jawab soklan revolusi pertanian, nasionalisme ngan perang dunia. Fuhh naseb baik gaklaa soklan KBKK bertimbun, at least leh cover balek yang fakta sejarah yang dibuat-buat oleh si sejarawan John Azraai Crawford sebentar tadi.

4) Mathematics

Whoa paper paling boleh skor! Jawab paper 1 objective hah tetiba lupa nak jawab matrix. Cemana dah kira-kira tengok ehh awat takdak jawapan??? Haa skali tu 38/40 paper 1. Salah soklan mudahh pulak tu. Cam rasa nak tanam kepala dalam taman bonsai cikgu shahab pulak. Paper 2 plak fuhh senang suka hati ohh duk jawab!

5) Pendidikan Agama Islam



Paper ni pun senang nak skor. Ulang baca bab kahwin, poligami bagai tu mana tak syok pulak kan? Hooi gatai awek pun takdak dah gatai nak kawen ke pacik? Alhamdulillah dua-dua paper dapat jawab ngan sukses sekali. Tapi yang hukum tajwid tu aku main hentam sebab keluar hukum tajwid yang aik pernah ade ke hukum tajwid nih? So subjek teras semua dah habis and then say helloooo to the KILLER subjects!

6) Additional Mathmematics

Huwarghhh bapak paper killer mai dah. Ketaq habes satu badan before exam tuh. Prepare memang dah fully prepare tapi yeah, anything can happen right? Jawab paper 1 last-last stuck kat soklan progression. Nasib baik tulaa satu2 soklan yang aku jawab main hentam gedebung gedebak rebana ubi.

Paper 2 plak keluar soklan unexpected. Soklan yang tak terjangka-jangka ehh tetiba memunculkan diri. Tapi nasib baik gaklaa aku tahu nak buat soklan2 tuh semua. Fuhh alhamdulillah.. subjek ni gaklaa yang spoil kan result trial SPM aku aritu, tetiba sorang dia jaa ade B tercotet kat situ.

7) Physics

Woah satu lagik paper peberet. Physics subjek yang aku memang suka sejak dedulu lagik. Punyalah eksaited nak jawab sampai soklan wave yang senang nak mampuih tu boleh salah? Adooi careless.. Paper 1 check2 dapat 45/50..

soklan budak tadika i guess

hah kira pacik kira petai brapa bijik

jom modified vacuum ni jadik bumblebee

Ok move on to paper 2. Jeng jeng jeng.. Tetiba stuck kat soklan calculation heat.. Apekepelik aku pun taktau kira-kira tetiba keluar angka yang agak ridiculuos. Punyalah tensen takleh kira sampai aku rasa cam nak menari dholna atas meja. Tengok balek, hummm apalah ngko ni subtitute benda tu and then done! Punyalahh jauuuuuuuuuuh pikiaq sampai soklan simple camtu pun takleh buat? Paper 3 plak ok jer..


8) Chemistry

Contact? Haber? Ostwald? Aihh baik aku pigi goreng pisang *tetiba

Uhhh subjek yang paling tak suka coz slalu tak dapat marks tinggi. Trial SPM aritu pun naseb baik atas pagar jaa. Eh tapi time jawab paper 1 tu ehh cam senang laa plak.. Paper 1 managed to score 46/50.


ROR oh ROR

Haa masuk paper 2 first2 tu soklan mintak definisi isomers. Aku dahlaa lemah bab2 nak ingat definition nih. Tapi soklan paper 2 toughhhh laa weyhh.. Mai soklan essay heat of precipitation tuu aku rasa answers aku cam pelik jaa.. Mai soklan rate of reaction tudia jawab sampai 4 pages. Aku tulis benda paa pun tak sedar. Paper 3 plak soklan experiment tu aik cam mudah tapi.. Ahah jawab jelaa pacik hooi...

9) Biology

Another favs subject! Tapi the night before exam tetiba aku tertido awal gilaaak, dalam pukol 10 camtu. Haa pagi esok tu terpaksalah bangun awal2 pagi demi study Bio. Paper 1 okay jer, managed to score 44/50. Yang ni plak soklan yang tak expect salah, ehh tetiba camna leh salah nih?

essay senang! suka pacik suka

Haa here's the real game begin, paper 2. Omaigod waddahel soklan dia, memang tough! Skali lagi tensen tapi kali ni nak buat tarian turki skirt labuh kopiah panjang pusing-pusing atas meja pulak. Tapi nasib baik soklan essay dapat jawab, point datang mencurah-curah gitu. Paper 3.. HOOI AKU NAK COVER BALEK YANG PAPER 2 TADI!!! Punyalah bersungguh jawab paper 3 tu dan nasib baik aku dapat jawab yang terbaik.

10) Lukisan Kejuruteraan

Last paper! Huwaa semua bebudak LK doplohtujuh orang ni eksaited tak tentu hala. Pasni exam ni memang kami merdeka terus ahh. Buat soklan salin rajah, geometry, enlargement, tangent, orthographic, oblique cabinet, parallel developement punyalah sengih ke gigi lukis benda tuh semua. 

And then mai jaa soklan intersection... HUWARGHHHHHHHHHHHHHHHH NAPER TAK DAPAT???!! Punyalah panik time tu coz tetiba lukisan tak jadi cam sepatutnya. Dahla soklan doploh markah. Last-last sempat buat separuh jaa.. Emm, 10 marks konpem melayang lahh nie.. Lagipun marks A+ for LK dalam 90++ camtu. Huwarghh tensen pacik tensen..


*********************

aik? pakai songkok pulak?
(Credit: Farhana Azmi/Syaqib Sukiman)

So then, ngan rasminya Amal Azraai Azuha ni dah merdeka! So what about the target? Well aku still target straight A's. Emm nape tak straight A+? Maybe I am not so confident for these three subjects - Chemistry, Biology & LK for getting an A+.. Haa baru tauu susah ke tak nak score straight A plus ni hah, sebab tulaa dalam SPM  tiap tahun tu dalam ratus-ratus student jaa yang dapat. Eh kalau tetiba dapat? InsyaAllah aminnnnn..

So as for now, the things that we need to do is to pray, pray and pray to Allah almighty endlessly. Also bear in mind to perform solat hajat, solat dhuha and Al-Quran recital regularly. For all of the sacrifies and efforts that we had done throughout these years, be used to tawakkal to Allah. For sure, Allah will always have a view for the one who endeavour their best and  insyaAllah one day, all our hard work will eventually pay-off. Yes, Allah itu maha adil.


So that's all for my SPM memories. Yeah all sorts of people acclaim it as the most important exam in the entire life. As for me, SPM might not be the everything, but its the start of something!



7 comments:

TIM_Fahid said...

tahniah da merdeka... moge2 dpt la 10 A+...

amin... insyaAllah

Amal Azraai Azuha said...

@ TIM_FARID

InsyaAllah amin.. Thanx 4 da support!

monmon™ said...

woahh bio masuk psai blood vessel tu ? untunglaahh. :O btw, insyaAllah boleh aih bro ! cekang2 paper 1 xD

missteeha the babling girl said...

uihh bwt seramm ceq biler bacer cirita budak spm dah mereeka nie -.-

btw , agak2 nak bagi physics tu A+ kne bwt latihan byak ke pemahaman bab demi bab ...

taun depan F5 , dan mmg selalu stuck kat physic ni ... hehe

:D
moga dapt straight A !

Amal Azraai Azuha said...

@ MONMON

InsyaAllah Amin.. :)

Amal Azraai Azuha said...

@ MISSTEEHA THE BABLING GIRL

Ok Physics plg penting kite kena paham concept die betul2. Soklan pun xkan lari jauh kalau kite grab concept tu betul2. Physics pun latih tubi soklan memang kena buat byk2. Anyway goodluck for SPM 2013!

kariwatape said...

May Allah heard ur pray and wish u all the best for the coming result. InsyaAllah.Zenith's :)