Tuesday, December 25, 2012

UTP's Jan 2013 Intake

As-salam and wish you all a nice day..

So today (25th December) the applicants who are applying for the UTP's foundation dah boleh check diorang punya status permohonan. Semalam UTP dah hantar mesej suruh check. So pepagi hari ni terus navigate lam laman web UTP tuu. Log in aku punya e-mail ngan password... dan...


Jeng jeng jeng!




Alhamdulillah aku selected, course CHEMICAL ENGINEERING. Haa tapi.. the biggest question is.. SHOULD I ACCEPT THIS OFFERRRRRR??! Huwarghh konpius pacik konfius! Kira aku ni memang bertuah jugak laa. Sebab time interview hari tu, UTP administrative cakap diorang terima lebih 4000 permohonan, pastu 3000 yang layak pergi interview and at last - just 750 person are selected. It's only about  25% successful applicants laa kan...

I'm totally tak tahu laa nak accept ke nak reject ke. Parents aku pun suruh decide sendiri so the decision is all by myself, diorang tak pernah paksa pun. Okay so this is my situation:

1) Not intrested pun..

Frankly speaking aku tak minat pun nak terjurumus lam Chemical engineering ni. Ehh dah tau tak minat nape ngko  tergedik nak pilih course ni jugak time apply haritu? Ouhh sebab time apply haritu pun cam ramai member aku pick course ni sebab-glamour? Tulaa pasal lagipun takde pendedahan sangat pasal couse ni dulu. Kalau aku proceed jugak, maybe I'll learn the things that I'm not get into it for almost 5 years? Or worse, working in the field that you don't even intrested for almost.. let say 40 years??? 


to be part of them?

Kat level skolah pun kalau tengah study subjek yang kita tak minat, tu pun tak sampai 2 tahun, dah macam apaa dah, ni lagilaa study sampai ngko nak grads. Nak camtuu? I don't think so lahh.. Yeah when it comes about our future, don't take it as granted.


2) The one that I prefer more...

Obviously, I prefer nak jadi PILOT. Huwarghh impian sejak kecil lagi tuh. Ingat lagi time aku kecik kecik dulu time papa bawak aku 1st time naik flight, kemain lagi aku semangat nak jadi pilot sampailaa skang! Yeah my passion is more into the flying thing and aviation-aerospace-aeronautics-related fields. But the problem is.. concerning to this career are first - financial. Tau lahkan kalau nak masuk flight academy paling kurang pun kena ada RM 300 000 ++ dalam tangan. Memanglaa boleh apply scholarship ke, pinjaman pelajaran ke tapi macamanaaaa? Tak tahu laa plak


to fly this king of the sky?

Em camtulah lebih kurang aku punya problem ni. Kalau aku reject, aku takut aku akan rasa menyesal laa pulak. Aku ni kira yang bertuah dalam 750 orang tu tapi camner plak ngan 3250 lagi tu? Mungkin gak yang tak dapat tu memang minat giler-giler punyalah nak masuk whereas aku ni plak jenis yang ehh nak masuk ke tanak masuk nihhh?

Tapi what if... entry to pilot cadet tetiba airliners tak bukak for 2013. Tambah lagi kan hari tu naik paper yang pasal lambakan pilot kat Malaysia nih, sampaikan ade pilot yang kena part-time kat KFC sebab tak dapat kerja kat mana-mana airliners. Tudiaa ahh ngan yuran pengajian nak dekat suku juta tapi terpaksa kerja kat KFC sebab at last takde kerja? Risiko tinggi beb


So between this...



And this...




Which one should I choose for...?



So camana nih? Aku sendiri pun taktao camna. Adoooi memang betul-betul konpius laa. Dahla kena lapor diri tengah bulan depan, in 3 weeks time lagi! So readers, what about your opinion? Feel free to share about your own opinion pertaining to this problem. TQ!


accept/reject pacik hoooi?



13 comments:

Unknown said...

bukan nak bagi pandangan, cuma nak ucap tahniah for the selection. haha

lebih baik buat solat istiharah. mintak petunjuk :)

SyadaWeiWei said...

congrats Amal,
cuba minta tolong drpd Allah s.w.t dgn solat istikharah. insyaAllah.
btw, all the best ! ^^

Amal Azraai Azuha said...

@UNKNOWN

OK tahnx 4 the tips :)

Amal Azraai Azuha said...

@SYADA WEI WEI

Thanx 4 the wish.. insyaAllah I'll do it :D

ilman_nafi@ said...

istikharah is the best kott..try la..
in sha Allah:)

syed abu bakar alkaff said...

Wah ! tahniah azrai . buatlah solat istiharah mintak pertunjuk ,Insyallah :)

amy azuha said...

booo tggu g oversea la awop, bleh sy g ikut skali jenguks2, htr megi asam laksa ko awop ke apo hehe

azizul said...

jangan pilih benda yg kita tak minat!
Ada sorang Old Boy star dia pilot. Senior dalam MAS, so ramai gak budak star jadi pilot 'lalu' dia..
pilot kerja relax, kerja 3 hari, cuti 3 hari. gaji puluh2 ribu.
haha.. good luck!

hanabunga said...

Yes, solat istikharah before any decisions. Ask Allah and let He gives u the answer :)

Anonymous said...

salam..sy ayah Luqman Roslan..sy selalu mengikuti blog Amal ni..Tahniah krn dpt tawaran UTP..sebenarnya pilihan di tangan Amal sendiri..tanya diri..apa cita2 sebenarnya..nak jd apa..nak keja apa..kalau ianya bukan yang sebenarnya kita nak..jgn cuba...kalau itu yg kita nak ..ambil sja..sembahyang istikharah mintak pilihan dari ALLAH itu yg sebaiknya..salam

saadah azmin said...

mcm ni la amal,utp tu u bgus..kos tu pn okey la tpi klu tak minat pn x boleh jgk..well blh try blogwalking dkt syazwancdm.com dy ni lepasan stdnt pilot dkt apfc

Anonymous said...

Kenapa dia tulis OTHERS dekat atas tu eh ?

Anonymous said...

apa yang OTHERS nya tu?