Monday, June 10, 2013

The quest for a part time job *kisah benar*


As-salam and bid u all a cheerful day readers...

Kerja part-time ngan budak lepasan SPM yang tanam anggur seharian memang sinonim mix match gitu. Kalau kitorang tak kena kerahan tenaga PLKN, memang wajib laa geng ni terbongkang atas toto lahap keropok sira sambil layan running man tiap2 hari bagi kaum hawa. Tak pun sibok layan Dota bagi kaum adam.

So bagi menyahut seruan mak ayah yang sampai berorkestra tengok anak2 diorang terlalu sukses dalam kerjaya menanam anggur tak realistik saban hari di rumah, golongan nilah jugak yang bertungkus lumus nak start cari kerja part-time. And of course, aku pun terlibat sama dalam menyahut seruan tersebut. So then hello katne ade vacancy?

So start dari time nak tunggu test JPJ, aku mulalah keliling area Taman Bendahara, Pengkalan Chepa ni semata nak tanya kerja part-time. Kat sini kira convenient laa, semua benda ada, dekat pun dekat ngan rumah. Kalau nak pergi sampai KB tu agak jauh laa sikit, so aku fokus kat around area ni dulu nak cari kerja kosong tu.


antara kedai yang aku dah apply

So start dari kedai buku Muda Osman, McD PC, Muhibbah Donut's & Cake, Pizza Hut, KFC Airport KB, Snogurt, Marrybrown, Cosway, Kedai Muffin, kedai baju sekolah semua aku dah tunjuk muka seposen nak pergi apply kerja. Tapi yang lawaknya, sampai folder sijil kokurikulum darjah 6 sampai form 5 aku angkut bawak sekali nak tunjuk kat diorang. Semangat tu cam nak apply jawatan manager kedai je, bukan part-time worker cam yang dicita. Eh tapi kalau nak bagi pun aku jadi manager pun takpa, kalau kedai tu bankrupt akulah orang 1st angkat kaki ehehh..

Rupanya nak mintak kerja ni bukanlah sesenang seperti yang disangka. Ada je yang kedai reject aku sebab diorang nak worker tetap laa, nak yang dah ada lesen laa, nak itu nak ini lahh dan ada gak reject aku sebab katanya aku terlalu hensem *abaikan typo yang disengaja*. But the worst ade yang tak contact aku langsung pun lepas penat aku isi borang tu. Fuhh susah gak ehh nak cari kerja nih ghupanya..


Pastu one day ni aku terima lah call dari Cosway yang suruh aku datang interview kerja. Wahhhhh 1st ever job interviewww lah kira. So esok tu aku pergilah branch Cosway satu ni di lokasi yang dirahsiakan. Yang interview aku ni rasanya manager dia kot. Eh takkanlah tukang cuci jamban pulak yang nak interview aku yew tidok?

Fuhhhh session interview tu paling takleh blah. 1st question aku dapat, "awak berani ke nak jual bra?" Aku pun jawab, "selagi tak menyalahi hukum syarak, saya berani.." Pastu Ya Allah ade ke boleh dia bagi lima kotak kondom, pastu suruh explain kat dia ape beza lima2 nih. Aku pun cam........ Errr errr translate jela ape yang blakang kotak tu cerita. *hashtag #barukutahukondomsajaadaberjenis-jenis


Pastu siap tanya lagi function alat2 mekap bagai tuh. Contoh cam blusher ni letak kat seksyen muka yang belah mana, eye shadow kat kening ke kat dahi, bla3... WTH MANALAH AKU TAHU. Nak buat call emergency cam dalam reality show "Who want to be a millionaire" tu lak aku nak tanya sapa? Opah aku? Nenek tiri punya jiran sedara kahwin tiga tu? Tak ke pelik tetiba kalau kawan aku dapat call dari aku pastu tanya benda2 alah ni. Nak kena hempokkk doplohnam das atas dahi? 

So pas habis i'view tu, dia cakap akan call esok kalau aku dapat. Dan aku harap aku tak dapat. Serious. Esok tu lak kring kringg check number hahh ambekkk dari COSWAY!!! Tergolek-guling aku dari katil, pastu terus tekan reject call.. Muahahhahh tanak aku kerja kat kedai camni. 3 kali kot missed call, tapi aku tak layan..... Tak pasal kerja aku nanti jadi si penjual kondom

Meanwhile tu ade plak call yang masuk. Ouh nasib baik bukan dari Cosway lagi, so aku pick up lah. Pastu ade sorang akak ni cakap pasal application aku untuk jadi waiter kat Noodle Station KB Mall tu accepted! Tapi jap, bila plak aku apply jadi waiter ni? Flashback balik ouh rupanya hari tu time jenjalan ngan member, tengok kat wall kaca Noodle Station tu siap iklan lagi "VACANCY AS A WAITER" so apolagi, terus terjah manager NS nak apply kerja.. Alhamdulillah application aku accepted gak! Well at least ade lah jugak orang nak terima aku..

nak jadi waiter kena prektis angkat dulang dulu eh

But before that kena lah pergi inject kebal kepialu dulu kat klinik. Part ni paling tak suka lah weh. Pastu lak pergi kursus pengendalian makanan kat mana dah entah. 3 jam ooo duk dengar taklimat saja, boring takleh nak kata. Nasib baik ada macik bakal penjual goreng pisang jadi teman sembang merapu time ceramah. Orang tengah galak bincang pasal kebersihan premis, diorang ni sibuk gosip pasal Zain Saidin nak kawen ngan Cik Ta. Adooi macik macik... Last skali kena pergi buat kad pengendali makanan kat pejabat kesihatan KB. So pas siap semua benda tu yehaaaaa esok dah bolehhhh start masukkkkk kerjaaaaaa!

So mesti korang berminat gak nak tahu pasal experience aku kerja jadi waiter kat Noodle Station kan? Camna kerja dia, best tak? Gaji berapa ribu sebulan? Emm kalau aku cerita kat sini gak, gerenti entry ni telajak sampai Greenland. So aku cerita dalam next entry lah ok! So stay tuned...


p/s : doakanlah aku supaya beristiqamah dalam menulis blog ni...



Saturday, June 08, 2013

A day in the life of JAD student


As-salam & wish you all a nice day readers!

Setakat hari ni, kalau nak congak, dah nak dekat dua bulan dah aku officially jadi student Japanese Associate Degree (JAD) kat MJII. Takkan aku tanak cerita kot sikit pasal program aku ni kan? Haa time aku online FB je, mesti ade member2 aku sibuk tanya,


"Program JAD hang tu camna eh?"

"Eh camna kolej hang? Best tak?"

"Cakap Jepun sikit ngan aku.. Nak dengo "

"Study ape weh kat situ? Susah tak subjek dia..?"


Aku lak ngan berbesar hatinya jawab.. "HEYY LIFE'S HERE IS FRICKIN TOUGH DUDE!".. So yes, next question maybe?

But before that I'm glad to explain a lil bit about my programme. Japanese Associate Degree (JAD) is one of the preparation + diploma programme for the SPM leavers, who are going to pursue their degree study to Japan in the course of mechanical engineering (ME) and electric & electrical engineering (EEE). JAD is a programme under Malaysia-Japan Higher Education Programme (MJHEP), and the students will get sponsored by Yayasan Pelajaran MARA (YPM) scholarship for the straight 5 years of study. Ok so I already make you clear right?

So for this entry I'm kinda excited lah nak cerita pasal ape kejadah la student JAD ni buat dalam sehari-hari. Belajar Jepun doploh tiga jam sehari? Amboi over ah mentang2 nak fly Jepun takkan la sampai sehari suntuk nak mengadap Nihon go je? Ok so let's start with the point...

0600 - Rise & shine dear engineers to be!

Hey nice view from my room - Broga hill can be seen from the distance

Nak bangun pagi memang liat yang teramat. Azan subuh dah kuat berkumandang, orang lain sibuk capai towel nak mandi, aku sibuk capai selimut nak tido balik. Astarghfirullahalazim, kuatnya godaan syaitonnirojim time ni. Kalau the night before tu aku tido awal, memang semangat beria lah pagi tu nak bangun awal. Kalau 2, 3 pagi baru nak tido, jawabnya memang subuh aku dalam bilik. Ya Allah bila lah aku ni boleh konsisten subuh berjemaah kat surau? 

Pas mandi, solat subuh tu aku memang dah tak tido dah. Tak elok nak tido balik pas Subuh, rezeki pun susah nak masuk. So time tu, dalam 0630 sampai 0715 aku revise lah dulu subjek yang nak kena belajar hari tu. Takpun aku siapkan shukudai (homework) yang terbengkalai lagi tuh *haa pepagi hari baru kalut shukudai tak siap lagi. Time pepagi hari ni otak memang fresh, so manfaatkanlah time ni ngan sebaiknya eh. Bukan nak start operate balik kilang tahi mata korang tu pulak.


eh sempat lagi camwhore pepagi buta


Dalam pukul 0730 camtu aku dah start bersiap nak pergi kelas. Pakaian student JAD ni bagi laki baju formal, cam office worker pakai tiap hari tu. Siap ngan necktie, slack kasut kulit arr sekali. Kadang tu leceh gak nak pakai kemeja necktie bagai ni, tak macam student uni lain, pakai t-shirt pun dah ok pergi kuliah.  Ehh tapi kitorang ni dah kena latih pakai hensem awal2, so nanti nak melangkah ke alam kerjaya nanti takdelah akward sangat kan?

Breakfast pepagi hari biasanya aku takdela ambik yang berat2. Just makan kuih 2,3 biji camtu jela. Bukan niat nak jaga body, tapi aku ni memang jenis yang takleh makan benda berat pepagi hari. Eh tapi time dalam kelas kemain kalut pulak nak telan biskut sepam dua time sensei pandang belah lain


0820 - 1715 - Class time!


tiap pagi mesti lalu depan library otw to kelas

Kelas kitorang start dari jam 8.20 pagi sampaila 5.15 petang tiap Isnin sampai Khamis. Memang compact weh. Kalau hari Jumaat tu kelas sampai 12.15 je. Tapi kalau sensei (lectuter) nak buat kelas ganti ke, extra class ke, so petang tu lajak sampai pukul 4.30 lah. Hari Jumaat lak kitorang pakai baju melayu pergi kelas, feeling cam nak pergi prep malam time sekolah dulu laa plak.

Student JAD akan study kat MJII ni selama 3 tahun. Kitorang kat sini kira buat preparation + diploma la dalam period 3 tahun tu. Pastu baru kitorang akan fly ke Jepun for pursuing our degree for another 2 years. Student JAD kat sini pada satu2 masa tu kira ada 3 batch la. Batch paling junior (kouhai), kitorang - batch matric, pastu batch senpai (senior), U1 & U2. Kalau nak total 3 batch ni memang tak lebih 300 orang pun. So tiap hari basically kitorang akan jumpa ngan muka sama jela. Dah tiap hari jumpa ngan orang sama, lagilah rapat ukhwah kitorang cewah


the class corridor

Cakap pasal kelas lak, batch matric ni semua 113 orang as for now. Kelas Nihongo ade 8, so dalam 15 students la belong to a particular class. Tiap kelas Jepun tu lak ade nama sendiri, kalau kelas aku nama kelas tu Asagao Kurasu (morning glory). Cehh harmoni gitu nama kelas Jepun kitorang, siap letak nama bunga lagih. Sebab tula feeling cam masuk tadika balik eheh. Kelas Nihongo ni 4 jam tiap hari, dan tiap 1 jam tu ade break 5 minit sekali. Pastu sensei lak akan switch la sejam sorang, so dalam sehari tu 4 sensei Nihongo yang akan ajar kitorang. 

Kelas Sains lak ade 4 kelas je. Nama kelas kitorang takdelah harmoni warna warni cam kelas Nihongo tu, just given W,X,Y & Z. Aku lak stay lam kelas W, 30 orang per class. Ohh pasal subjek, untuk matric year selama setahun ni kitorang semua kena ambik subjek:
  • Nihon go
  • Basic Maths
  • Basic Physics
  • Basic Chemistry
  • Engineering
  • English

kitorang punya timetable


Even though kitorang ni tahun matric, tapi jangan assume syllabus kitorang ni sama cam matric KPM tu. Subjek yang ade 'basic' tu mesti korang ingat alah mesti senang cam kacang bendi je subjek nih... Tapi hakikatnya 'basic' tu hanya pada nama. Kalau Physics, Chemistry tu diorang direct ikut syllabus Japan punya high school. "EH SYLLABUS SEKOLAH MENENGAH JEPUN JE KEEEE?" Hooi jap jap jap ingat syllabus kat SMK Malaysia ngan High School Jepun ni sama ke hoi?

Diorang ni eventhough level HS, dah study lagi detail & advance dari syllabus Malaysia. Contoh cam atom, molecule, element tu kalau kat sini time form 1 baru jumpa kan? Tapi kat Jepun time sekolah rendah dah belajar okey. So bagi sesapa yang complaint kehulu kehilir yang subjek SMK tu susah, sila bersyukur sebab kat luar tu lagilah susah.


with my fellow classmates


Pastu subjek Maths pulak, lagilah tough! Kitorang guna syllabus A-level. So kalau nak compare ngan syllabus Matric, memang tak tertanding lah. Bukan nak kata level Maths kat matrik tu low ke ape, tapi memang A-level ni syllabus dia lagi dalam. Aku ade compare gak ngan reference book Matriks ngan A-level, memang jauhhhh sangat beza dia. Memang ade orang cakap yang matriks tu susah, tapi A-level? Berganda-ganda laa lagi susahnya. Ehh lagi satu, kitorang takleh guna kalkulator time Maths. YEAH SERIOUSLY THE USAGE OF CALCULATOR IS STRICTLY PROHIBITED!  Lagi mencabar what?


So where's me?

Dalam banyak2 subjek, subjek dua nilah yang paling tak tension - English ngan Engineering. Dalam kelas English memang enjoy, time buat presentation ke, singalong session ke, memang enjoy habis. Engineering lak setakat ni kitorang study pasal mechanics, gear, torque, robotics technology. Bakal engineers semua mesti lah kena minat subjek ni.

1715 - 1915

Lepas kelas habis, jam 5.15 petang tu, solat asar siap2 kat masjid MJII. Pastu around 6 petang tu aku start siapkan shukudai (homework) dulu. Shukudai hari2 memang bertambun. Shukudai Nihongo wajib ada hari2, sampai 3-5 helai gakla. Kalau hari tu belajar kanji, lagilah bertimbun jadinya. Korang mesti fikir, eleh stakat 3,4,5 helai tu ape nak bising?


haa ni contoh shukudai

But in fact nak siapkan sehelai demi sehelai tu agak lama. Nak baca dulu structure ayat dia, nak faham dulu soklan mintak ape, nak detect ayat ni tense ape, nak kena cari dulu words yang tak faham, pastu nak tulis pulak dalam character Jepun. Bagi aku yang baru sebulan lebih study Nihon go, memang ambik masa sikit kalau nak buat shukudai tu.

Kalau ade masa free lak, aku online lah kejap. Average aku online dalam sehari tu memang tak lebih 30 minit, paling lama pun time nafsu online bermaharajalela 45 minit. Nak lama camna, shukudai pun belambak takleh nak siap lagi.

1915 - 2100

Before maghrib tu memang dah siap mandi pakai baju nak solat mahrib kat masjid. Kat sini bukan cam kat sekolah dulu, sampai warder terjerit-jerit suruh keluar dorm before 7.15 petang. *Ouh what a memory. Tazkirah maghrib pun setiap Isnin ngan Khamis, so kitorang kat sini pengisian agama tu still terjaga. But still, atas orang jugak laa kan, whether diorang nak pergi atau tak.




2100 - 0200

Right after solat Isya' tu, start balik session study. Time ni memang busy siapkan homework mana yang still tak siap lagi ngan buat revision balik lesson hari tu. Kalau ngantuk pas Isya' tu memang aku tido kejap sejam dua dulu. Pas bangun tu mesti fresh balik. Nak study sampai 2 pagi pun still fresh. Average aku tido kat sini dalam pukul 2 pagi lah.


buku kemain tebal tapi tak belek pun


So roughly this is how a day in the life of JAD student. Tension sebab syllabus makin tough? Letih shukudai terlampau banyak? Pening quiz Nihingo ade hari2? Rush sebab jadual compact gila? Stress tak cukup tido? Semua nilah yang kitorang semua kena lalui sepanjang 3 tahun nak habiskan diploma  + preparation kitorang kat sini.

In fact, is it undeniable that study kat sini berganda-ganda dasyat daripada study time SPM. Dulu time SPM punyalah mengeluh itu ini letih stress laa, tapi kat sini memang lagi dasyat doe. Kalau nak tahu, memang ade student batch aku yang dah tarik diri dah, tak tahan katanya. Aku sendirik pun kadang tu cam nak give up pun ada. Dahla study tak paham, pastu esok dah nak kena submit. Tambah lagi ngan kerja tu assignment ni lagi. Tapi tulah namanya pengorbanan.  Kan nak senang tu susah dan nak susah tu senang?




In shaa Allah,
 engineers to be,
overseas students to be,
the future nation propellers to be,


All the best for all of us!!!


Thursday, April 04, 2013

UNITEN Educamp participant-to-be


As-salam readers...

Alhamdulillah I was shortlisted among the thousands of aplicants in joining the Educamp under Yayasan TNB at ILSAS, UNITEN. So I'm gonna be there for 3 days, from the 5th to the 7th of April. This Educamp is conducted in order to find the qualified students from the entire nation for receiving the Yayasan TNB Overseas scholarship. Woahhh in fact I'm totally don't have the vivid clue on what really in store for us for the next three days long programme because we don't given so much infos. So I'm gonna take a flight to KL today at 12 noon. *In an hour and half

overweight. as usual

Everything simply went LAST MINUTE! Preparation? Last minute. Flight booking? Last minute. RM 200 ++ for Air Asia return tix, that's really overpriced though. Yeah blame last minute lah pulak. Anyway guys, wish me luck okey!



See ya!



*Dear Air Asia, please dont charge me for this overweight luggage. Pleaseeeee!


Wednesday, March 27, 2013

The day of truth - SPM result announcement


As-salam and bid an awesome day readers!



21 Mac. Tarikh yang confirm geng lepasan SPM '12 catat siap siap kat kalender free gift pasaraya Mydin mahupun dalam kalendar iPhone memasing. Ceh iPhone siap. So lepas berjuang berhabisan ngan semangat kamikaze gituh semata nak mengadap SPM, tarikh nilah yang akan bagitau segala hasil yang kitorang telah striving for the the entire time at the secondary school.

So amacam?

Wehhh of course laa cuak gilaak! OTW to skolah from Sungai Petani tu, aku tak berhenti menggigil, berdebo takleh nak cakap laa Kak Ton ooi. So atas highway PLUS tu aku just duduk senyap sepi, sambil tu berzikir selawat diam-diam. The only things that can make me feel calmer at that point.

But the day before, dengar dari rumour, KUPSIS dapat placing no.1 in Kedah, ngan 50 orang straight A's and 5 straight A+'s! Tapi nak percaya ni pun takdelah sangat, sebab semua benda ni tak official lagih. Kena tunggu tuan pengetua announce dalam dewan tu barulah boleh percaya. Tapi terdetik gak dalam hati, kalau betul lah sampai 50 orang straight A's, harap-harap aku termasuklah gak dalam kelompok 50 orang tu, insyaAllah..




The night before tu aku ade call cikgu Aishah. Cikgu Aishah siap pesan lagi suruh pakai smart-smart, lawa-lawa sebab esok pengarah pelajaran Kedah nak datang kat sekolah lagi. Wartawan pun siap cakap nak datang buat liputan kat sekolah. Woah seriusly?! Surely something big gonna happen tomorrow! Excited dahh

Sampai je kat entrance skolah, dah nampak dah banner ni tergantung megah gitu:


eh cepat gila banner ni siap doe


So rumour the day before tu memang ternyata official! Woahh hepi tak terkata, sampai spot nombor 1 KUPSIS sapu tahun ni! Eh kejap, tapi list 50 straight A's achiever tu tak announce lagih. So feeling time tu bercampur baur, hepi pun ada, nervous pun ada. Dalam hati tak berhenti berdoa, moga mogalah aku dapat genggam slip exam 10As! Or even  10A+ maybe? InsyaAllah..

So aku sampai kat skolah around 11 am, tapi announcement result tu tak mula lagi lah pulak. So start lah cari member geng nerdies yang study sesama dedulu, jumpa juniors yang makin dah up gituh, teachers yang still maintain muda dan aneka lagi nostalgia skolah tengah bendang. Memacam jugak dah berubah kat member aku nih, yang kurus dah berisi sikit dah, yang kecik still kecik tak berubah pape, yang start berkopiah dan berjanggut pun ada lah.

So when sir pricipal walked into the hall, semua pakat diam nak dengar announcement result. Huwarghh this is the moment of truth! So this is what KUPSIS achieved in the SPM 2012 exam :

  • No.1 school in Kedah! (yeeha we beat Jenan!)
  • 50 straight A's
  • 5 straight A+'s
  • 100% passed in all subjects (for 3 consecutive years)
  • 12th in SBP's overall
  • 17th in Malaysia

We're on the top 12! Woah from 1-11 they all SBP-SBT
but we're just a "normal SBP". How great is this!


Woah what an achievement! So proud with all of us for producing this superior result! Then the announcement was started with the straight A+'s achievers. I'm really on high hope waiting for my name to be announced by sir principal. And here goes the list:

  • Atmaraaj  (10A+)
  • Dania Sahira (9A+)
  • Khairul Azrie (9A+)
  • Aiman Naim (9A+)
  • Hasrul Reza (9A+)

As expected, Atmaraaj-the mastermind of KUPSIS!


And he's the one & only 10A+ achiever

And that's it, the five of them. Dalam hati, "its okay lah, still ade 45 spots to be filled in". So before lagi 45 orang straight A's rojak (combination of A+,A,A-) tu nak announced, ade break lah pulak. Ya Allah lagi tension dibuatnya. So dalam break tu pergilah jumpa ngan kengkawan yang dapat straight A+'s tuh. Punyalah bangga tengok result diorang tuh, berderet A+, berpinar-pinar mata nasib baik tak kena pukau jadi zombi kampung putat. Pulak dah


My loyal study partner -  Azrie
Congrats for your 9A+ result!


Then when I was speaking to Yus, he did mentioned something about the LK's result. And his face was kinda like covering something. Then I asked him "Do you actually know about my result?". Then he replied "Just wait for the announcement okay". Ya Allah, there must be something peculiar about my result. The same thing happend to all of my friends that I'd a chat with. They all like covering something from me. From that moment onward, I just prepared myself for the worst.

Then out of knowhere, Ali patted me from behind and he directly said "Azraai, subjek LK hang dapat B+....". Oh. Okay. Then the time seemed to just stopped right there. The worst things that I could ever imagine is currently unfolding right now.The surge of frustration was directly injected into my body. Feelin like I just wanna broke up crying there, but I hold it to the max. At that point, there's simply nothing is comparable to express on how frustrated I am.


Me? Kinda


Then the announcement for the other 45 straight A's achiever was started. I just really hoped that the result told by Ali just now was completely WRONG. Then when the MC started to announce the straight A's achiever form my class, the feeling was simply overwhelming. One by one of my classmates' name were called, until the MC shifted to announce the straight A's achiever from the another class. Yeah, confirmed. I'm not included among the straight A's achiever. I'm totally screwed up!

The most excrutiating pain is when the name was called one by one, cause it really sucks waiting for my name to be called on the stage. However I'm still hoping and hoping for it. There might be a possibility that my name could be missed out? Or Ali might look the exam slip of the wrong person? All of those "if that", "what about", "what if" just keep crossing throughout my mind.


Congrats to 50 of them! You guys make me so proud


It was really hard to take, especially when my parents were also present for the result announcement. But my mom seemed not looking sad at all, and the same thing goes to my father. They simply redha on the fact that their son is not among the straight A's achiever. To my amazement, mom even told me, "For whatever the result that you got, I'll still be the proudest mother in this whole world". Ya Allah, it really made me feel better. It really did indeed. Thank you Ya Allah for giving me such an understanding parents! Alhamdulillah

So for the non-straight A's, they need to take the exam slip from the class teacher. Tunggu turn, last-last sampai jugak turn aku nak ambik result tu ngan teacher Hasrin. Her first word was, "Azraai, I never expect to hand in your exam slip right here. I thought it will be up on the stage". I just gave a broad smile and said "maybe tak ada rezeki teacher". Took almost 15 mins of chatting about simply everything with teacher. Ya Allah, i'm so thankful to You for giving me the chance for having the most inspirational teacher here.


Then i got my exam slip. Here is it looks like:




Alhamdulilah 
alhamdulillah 
alhamdulillah 
Ya Allah! 

I'm so grateful ya Allah for this result. I managed to score 9A's and 1B (7A+, 2A, 1B+). I got A+ for Bahasa Melayu, English, Mathematics, Sejarah, Pendidikan Islam, Add Maths and Chemistry. For the A grade, that's for Physics and Biology. And B+, of course, for LK.

I was totally never expect LK to get B+. It was truly shocking indeed. In fact I could do well during the past LK SPM paper. As a flashback, it has 8 questions altogether, where there's only 1 question that turned out to be a bit tricky, but the other 7 questions were just fine indeed. In fact, 3 of my classmates - Hana, Rara and Pipah were also got screw up by this subject and eventually dropped four of us among the 10As league.


common view in the hall


Then I managed to meet up with the rest of my friends and teachers. Most of them were shocked for my result. Cikgu Midi also told me that he actually expecting me to be grouped among the straight A+'s achievers. But I'm really really sorry cikgu, for not accomplish your respective target.

Cikgu cikgu yang aku jumpa pun, punyalah bersunguh bagi dorongan, sungguh aku rasa betul-betul terharu. Diorang siap pesan lagi, "Tak payah nak fikir sangat ngan 1B tu, sebab subjek A+ yang awak dapat dah cukup banyak. Nak isi scholar dah cukup syarat ni, nak fly overseas pun masih ada bright chances lagi whatt?.." Woahh tetiba rasa bersemangat balik! Dah tak sedih lagi dahhh! Trimas trimas cikgu for the support!


Serious stare on the slip

The feeling of frust, sadness and down eventually faded away. Tak dapat straight A's, bukanlah bermakna masa depan dah gelap kan? Straight A's tu bukanlah menentukan segalanya lagi kan? Tapi seriously, rasa terkilan tu ade lah jugak, sebab dapat B untuk subjek yang tak expect langsung. If dapat B for BIO ke, aku takdelah feel camni, sebab BIO hari tu memang susah pun. Eh tapi BIO aku dapat A lah pulak, Alhamdulillah.. 

Tapi dah ramai member aku dah tahu pasal result aku ni, even before time cikgu announce lagi. Eh tapi camna plak diroang boleh tahu result aku awal lagi eh? Wondering....


reviewing the exam slip with ibu & papa

Well.. papa's still smiling. That's a good sign indeed.
So MacBook Pro maybe? 


Alhamdulillah aku bersyukur dengan result yang aku dapat ni. The greatest Alhamdulillah to Allah almighty for giving me this kind of result. Congrats jugak kat semua 50 straight A's achievers and also the entire batch of  Chivalry Gen of SMS Kubang Pasu for moulding our school history! Not to be forgotten to the entire board of teachers who had gave out their all in teaching all of us and also to all of our superb parents who aided to catapult all of us, all the way to this pinnacle of success!



Thank you and congrats.





"Yeah, everything happen for a reason..."





Yet, I have something to prove. I mean it seriously. JUST WAIT



Wednesday, March 20, 2013

Its the day of truth. Ready?


As-salam and good day!


FRICKIN 20TH OF MARCH, ITS GONNA BE  TOMORROW!



"Ya Allah ya tuhanku, engkau makbulkanlah hajatku, impianku, targetku untuk mencapai keputusan cemerlang 10A+ dalam peperiksaan SPM ini Ya Allah. Amin.."




Sunday, February 24, 2013

Its now the turn for ASEAN Scholarship guys!


As-salam and bid a blissful day readers...




Good news to all FIVERS SPM '12! Skang ni biasiswa ASEAN dah start boleh isi.. So mesti korang intrested nak tau pasal biasiswa ni kan? Biasiswa ni under Ministry of Education Singapore, yang ditawarkan untuk semua Malaysian students lepasan SPM '12 for the Pre-Uni programme that runs for two years. 

So kalau korang terpilih dalam biasiswa ni, lepas habis study ni, korang akan dapat Singapore-Cambridge General Certificate of Education Advanced Level (GCE A-Level) certificate lah. So dalam tempoh dua tahun tu korang akan study kat mana-mana Uni top kat Singapore. 

Before apply tu, jangan lupa lak nak baca info extra pasal biasiswa ni kat laman web ni. (CTRL+CLICK to open at a new tab)

So what else do you waiting for? Apply it now!




P/S: The application period for the ASEAN Scholarships for Malaysia is from 4 February 2013 (6.00 am) to 28 March 2013 (10.00 pm)


So happy applying guys!




When Hanis Zalikha mentioned me in her tweet


As-salam and wish you guys a blissful day..

Pepagi hari ni, sambil nak makan breakfast, punyalah kesana kemari picit remote semata nak cari channel yang best sambil layan nasik ayam pedas tuh. Tekan punya tekan sampai channel TV3, tengok tengok ehh cam kenal je akak sorang ni? Haa dahtu konpem miss Hanis Zalikha ler ni..

Hanis Zalikha, along with the cast members of Gangster Celop movie, Kamal Adli, adela kena interview lam Malaysia Hari Ini (MHI). Kira cam diorang nak promote movie Gangster Celop yang tengah kebabom kat cinema lahni.. So alang-alang tu, snap pic sepam dua pastu terus upload kat Twitter..

Pas kejap tu, tak sampai 15 minit, tetiba naik notification kat Twitter.. Haa pas bukak tu terkejot wehh rupanya akak Hanis mentioned balik pasal tweet aku tadi tu! Wahhhhh tak sangka dalam beratus mentioned @haniszalikha ngan hashtag #gangstercelop, tweet aku gak yang terpilih gituh. Haa sungguh tak sangka aihh


ceh baju sama kaler ngan couch



Thanks sis Hanis Zalikha for made my day!

p/s: Camnilah contoh celeb yang kita suka, boleh appreciate fans ngan elok. 
Good job HZ!

p/s: Alang-alang tu, follow lah twitter ni skali ok. Hikhik


Tuesday, February 19, 2013

10 benda yang confirm korang pernah buat kan?


As-salam and wish an awesome day readers...!

Haa tipulah kalau dalam hidup korang tak pernah buat mende mende camni kan? Time tengok pic kat bawah ni, memang duk tergelak sensorang lah sambil duk mengimbau "ooh yang nombo lapan tu aku duk selalu buat petang-petang sambil duk lahap choki chocki" dan memacam lagilah




Ok seriously dalam bebanyak nih, satu je aku tak buat lagi - nombo 9. So korang camne lak? Konpem sepuloh sepuloh dah buat dah ni kannn??!






Sunday, February 17, 2013

Why JPJ's driving test wasn't so cool


As-salam and wish you all a pleasant day readers...

So entry ni plak sambungan dari entry ni okey..

Jadi lepas mengalami tekanan jiwa tak terkata sebab di-failed kan kat parking by the awesome pacik JPJ tadi, aku pegi lah duduk balik kat tempat menunggu tu sebab kena tunggu turn for test jalan raya (bahagian 3) pulak. 


sambil tu galak duk hafal jalan


So time tunggu tu, aku tengok lah turn aku dah nak dekat. Dalam kepala tu duk terbayang-bayang janganlah jadi camnih:

A) Dapat penilai JPJ perempuan
B) Kena drive Viva
C) Kena dua-dua sekali

Well majority memang tanak JPJ pompuan. Iyelah, kalau JPJ pompuan cerewet sikit, tak cam JPJ laki. Buat salah sikit, haa terus kasi fail. Kalau laki ni, buat-buat tak nampak ajelah kita salah. Sebab tulah time test banyak jaa penilai JPJ pompuan drive bawak balik calon sebab  fail tengah jalan tuh. For option B tu plak, weyy mana aku pernah bawak Viva! Start dari amali 3 jam sampailah penilaian pre-test, aku drive Kancil je memanjang. Or even worse, aku dapat option C! Huwarghh takmooooooooo nauzubillah

So setiap kereta yang masuk litar balik tu, aku kira ngan jari, nak match ngan turn aku tuh. Kira-punya kira, tengok tengok time turn aku tu Kancil pun sampai. Whoa at first excited lah nak dapat Kancil, haa pastu intai dalam hambek kau JPJ pompuan! Adoooi tawakkal ajela.

nak google pic jpj pompuan takdelah plak..
ahh jpj laki botak pun jadi lah


Pas turn aku kena panggil, aku pergi lah kat kereta aku tuh, sambil bawak test card tu semua. Bukak pintu, time nak bagi salam, tetiba plak jadi confuse, aku nak panggil penilai JPJ ni ape? Pastu tetiba plak teringat kat Cik Epal, dia lulus driving test sebab dia panggil penilai JPJ taraf pacik tu as 'abang'. Haa mau tak dia terus lulus ngan jayanya gituh.

Nak panggil puan, kalau dia tak kawin lagi mati aku kena fail pulak. Nak panggil cik, cam tua sangat for that gelaran lah pulak. Ke nak panggil kak? Ehh nanti dia perasan muda lah pulak. Eh lantaklah aku nak panggil dia apa pon, yang penting aku nak drive nihh

Time pas bagi salam tu, aku serah borang, pastu aku mintak izin nak mula pre-drive checking. Pakai seatbelt, betulkan segala cermin, signal apa semua tuh, pastu aku perasan enjin kereta dah hidup dah, siap pasang aircond level 3 dah. So lam step tu adalah kena start enjin lam keadaan kereta free gear. Eh tapi enjin dah siap hidup dah ni, camna ah? Kalau tak buat nanti tak pepasal hilang markah. So aku matikan balik enjin tu dan tetibaa..

Penilai JPJ : Kenapaaaaa pulak awak matikan enjin tuhh??! Awak tahu tak saya panass nih, saya panasss nih tahuu!!!

Aku : Oops sorry sorry akak eh macik eh puan eh cik! *hahh tudia 4 kata ganti nama diri aku hentam sekaligus


"sebab awak tutup aircond saya,  saya bagi
 awak FAIL terusssss!!! " *ok just kidding doe


Ambooi macik jpj sorang nih bising betol lah pulak. Nanti aku tak buat kena potong markah laa pulak, pastu kalau buat komplen panas lah pulak. So aku redha jelah dapat penilai si maharani lilin nih. So lepas siap checking tuh, macik JPJ tu suruh pergi jalan A. Aku pun cam hahhhh dahla jalan A paling aku tak familiar! Sepanjang latihan tu aku lalu jalan B ngan C je banyak, jalan A pulak ade lah lam 2 kali. Habislah aku camna nih. Tapi nasib baik gak aku still  ingat jalan A tu camana.

So habis doa ngan selawat ngan bismillah, aku pun start drive. Kereta aku dapat tu Alhamdulillah takde prob, smooth je time drive tu. Time keluar jalan besar tu pun, nasib baik jalan agak lengang. Kat simpang pun takde banyak kereta sangat. Fuhh legalah kejap.


kereta manual amatlah cerewet.. tapi best
plak kalau nak drive than auto


Pastu sampai kat satu simpang nih, memang wajiblah kena berhenti, free gear ngan angkat hand break. Tapi dia cakap "Awak terus jalan cepat lahh..". Huh? Aku pun cam eh nak ikut dia ke nak berhenti gak? Ke ni taktik JPJ nak test kita? Nanti aku tak berhenti kena fail pulak kang.. Kalau aku stop kang nanti si maharani lilin nih naik taraf jadi maharani potpet lah pulak

Sebab simpang tu memang takde kereta, so aku terus jalan tak berhenti. Pastu baru perasan tadi ehh aku lupa bagi signal! Haa dah kena pangkah lagi satu kotak. Nanti cukup 5 pangkah memang habis dahh aku! Dahla time nak turun hand brake tetiba stuck. Panik gaklah awat hand brake ni tak turun turun? Tudia tolak gak sekuat hati, barulah leh turun.

So dah takyah fikir banyak, aku just concentrate kat jalan, sampailah aku nak dekat sampai kat satu simpang nih, tetiba penilai JPJ tuh cakap suruh ambik kanan. Eh kanan? Bukan kiri ke? Aku just angguk tapi aku sedar jalan A kena pergi kiri lah macik sayang hoi




Aku bagi signal kiri jugak haa pastu penilai JPJ tu cakap, "Kanan! Kanaaaaan!". Ahh sekali lagi. Aku dah rasa cam aku drive ngan GPS voice volume 10 takleh buat turun dah. So tanpa banyak songeh aku masuk ajela belah kanan. Ouh rupanya ni shorcut! Huhoo suka lah gak, tak perlu drive ikot jalan betul, just ambik shorcut. So aku drive tu just 1/4 dari actual route. So aku drive balik sampai Yakin Pandu tanpa sebarang kemurkaan maharani lilin/potpet tu lagik.

Sampai je nak parking tu, penilai JPJ tu tanda lah borang yang mana patut. Berdebo gaklah duk tepi tuh sambil duk intai-intai kat kotak (lulus/kandas) tuh. Haa pastu dia bagi lah borang aku tuh sebab nak sign. Haah the moment of truth, aku lulus ke tidok nih? Jeng jeng jeng..

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Scroll bawah lagi Bedah, bawah lagi...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

(ouh nama kau Bedah ghupanya? Ahahahahh!)

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

censored weh nama penilai?

LULUS!


Yeah lulus gak test jalan raya nih, Alhamdulillah dapat 17/20. Aku kena pangkah kat tak bagi signal, tak guna brek tangan/kaki ngan betul pastu kesesuaian gear mengikut kelajuan. Okey lah, even bahagian 2 kena repeat, bahagian 3 lulus gak. Kalau yang ni aku failed gak, mahu tak aku mogok nak bako JPJ. Eh nak bako JPJ lah konon, padahal ngaku jelah yang ngko tu bukannya reti nak drive ponnn. Over


Pangkah jangan lebih 4 kotak sudahh


Sambil nak tunggu test card aku tu siap proses, adelah akak cina sorang ni yang dapat penilai JPJ sama ngan aku tuh. Time nak start drive tu, muka dia bukan main cuak aku tengok. Duduk lam 5 minit pastu, aku tengok sebijik kereta kancil ni bapak laju drive masuk litar balek! Tudia ahh tau lah expert driver pon, agak-agaklah bawak laju lam litar. Haa sekali tengok tu ehhhh nape macik JPJ tu yang bawak? Haa akak cina tadi confirm dah fail lah ni. Aku tengok muka dia, cam nak menangis dah. Sure lah ni dah kena tarbiah secara intensif ngan macik JPJ nih.


ngko dapat perfect 20 ke? ade ku kesah? Ahah

So pas dapat balik tets card aku tuh, kena lah pergi kaunter kejap nak booking test repeat bahagian 2 plak. Overall test hari nih okeylah gak, takdelah teruk mana pun. Balik je kat rumah, terus aku tahu yang penilai JPJ tadi adalah orang yang sama yang nilai kakak sulung ngan kakak second aku! Hahahhh memang anak beranak Che Azuha memang ada jodoh lahh ngan macik JPJ sorang nihhh! Tak sangka betoi.. Takpelah macik/puan/akak/cik/maharani lilin/maharani potpet, ade baki lagi dua adik saya nak test pulak nanti okey


So to all yang bakal ambik test/bakal repeat test JPJ tu, good luck lah ehh!



Thursday, February 14, 2013

When the PARKING part FAILED me up


As-salam and wish you guys a nice day

Before nak explain pasal title entry yang sangat menyakitkan hati tuh, jomm kita start cerita dari awal lagi okey..




Time nak ambik test JPJ lah fasa yang paling menakotkan bagi driving newbie nih. Aku dapat date 13 Feb for the test, eventhough aku dah siap session driving learning tu bulan Jan lagik. Tudiaa ah nak dekat 3 minggu kot tunggu baru nak test! Mau tak lupa step pulak kang

Tapi nasib tak baik pulak before hari test tu aku demam panas lah pulak. Cam tak larat lah pulak nak ambik test, tapi bila pikir balik, kalau aku postpone test, entah bila lah pulak nak dapat turn. So aku gagahkan laa jugak nak pergi, even masih demam. The night before, punyalah fikir tu, fikir nih, memacam lah dalam kepala ni duk recal step tu lah, step ni lah.. Nervous tu takleh kata lah

Hari test. Aku dapat sesi 10.30 pagi, turn number 2! Haa awal jugak tuh. Tunggu punya tunggu turn, sambil pakai number tag. Test session 8.30 pun tak habis lagi, so kena tunggu lagilaa. Then after an hour and half of damn boring waiting, turn aku pun sampai. Fuhhh aku doa lah nak dapat kereta yang ok, takde pape prob. So aku kena buat bahagian 2 dulu, which is the bukit, side parking ngan tiga penjuru part..


welcome welcome


Dengan lafaz bismillah, aku start kat bukit. Dahla bukit tu depan-depan orang yang tunggu turn tu. So kalau kita fail kat situ, haa habis diorang tengok. Malu ooo, aku pun harap kalau aku ditakdirkan fail kat bahagian 2 pun, janganlaa kat bukit plizzz. So aku start masuk gear, nak gerak siket, tetiba enjin mampos pulak. Abang JPJ kat atas tu dah lambai-lambai suruh naik. Aku pun start balik enjin pastu vrooom terus pecut naik  bukit

First trial, aku cam tak confident je tayar ni dah cecah line kuning ke belom? So aku undur balik lah nak buat second trial. Pastu kali kedua buat tu paap perfect kena atas line kuning, haa galaklah lah aku angkat tangan tinggi-tinggi. So nak part nak turun lah pulak, lagilah gerun. Kalaula kereta kau tu mengundur sikit pun, haa teroih FAIL atas mukaa! So aku tekan minyak sampai 4, angkat clutch sikit-sikit, feel kereta cam nak gerak dan... boom enjin mampoooos lagik!

Oh my BATA! Aku failed dahka? Tengok kat JPJ tu dia pandang kat lain. So aku cepat-cepat start balik enjin, ulang balik steps nak turun bukit, pastu Alhamdulillah kereta aku turun gak ngan selamat. Time keluar nak ambik borang, dalam hati.. adooyai kat bukit pun dah sangkut baai!


lulus ke tidok nih?


Time ambik borang nak sign tu tengok tengok EHH LULUS! Fuhh nasib baik syukur. Even kereta mati pun, tak failed, unless kalau kau mengundur, tu baru failed. So ngan joyfulnya aku proceed kat side parking. Time nak hand in form aku kat penilai JPJ bermisai tebal kat pondok tu, aku tanyalah something:


Aku : Assalamualakum encik, ni borang saya

Encik JPJ : ....................... *no respond - wey wajib jawab salam

Aku : Encik, lot parking saya mana satu?

Encik JPJ : Cepatlaaaaaa pergi buat parkinggg tuhhhhh!!!!!!! *tudia menengking


Erk hello? Aku tanya ngan elok, aku kat lot parking mana, bukan sedap pacik JPJ sorang ni balas. Amboi pacik, indahnya bebeno budi bahasa pacik eh? Haa aku apa kisah, aku blah terus pergi kat parking kosong. Nanti salah masuk lot plak, tak pepasal aku failed. So start lah buat parking tuh. Aku ikut step betul-betul, memang aku hafal habis dah steps tuh. Dah siap tu aku tengok semua tayar ngan body kereta masuk, pastu aku angkat tangan.


eh tapi aku test pakai Kancil


Weyyy punyalah lama gilak aku angkat tangan, tapi encik JPJ tu tak tengok kat aku pon! Dekat seminit dua gakla aku duk angkat tangan, sampai berlecak ketiak tahu. Pastu encik JPJ tadi pun duk jerit dari pondok dia:

Encik JPJ : Awak number berapaaaaaa??!

Aku : Duaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! *kena jerit sikit sebab jauh gakla lot parking ngan pondok JPJ tuh

Encik JPJ : Awak keluar sekarang, mari sinih!

Aku : OMG ARE YOU FRICKINLY FAILING ME RIGHT NOW HUH?!! *monolog ajela




Sampai je kat pondok tuh, kena terus atas muka, "Tuh awak nampak tuh, kereta awak dah langgar line putih tu, so awak FAILED!".. Huwarghhhhhhh sambil sign form aku tuh sambil nak menjerit pun adaa! Lepas tu kena bawak balik form tu kat tempat menunggu. OTW tu aku lalu lah kejap kat lot parking aku tuh. Aku tengok WADDAHEL THE CAR DIDN'T EVEN TOUCH THE WHITE LINE MANNN! Memang lah tyre tu nak dekat dah ngan line putih tu, tapi still ada jarak sejengkal lebih lagi weh! 


hah ambek kau KANDAS troih!


Punyalah frust tak terkata. Even dah terang lagi bersuluh lagi kereta aku tu tak jejak lagi line tuh, aku terus kena FAILED pulak. Tulah time aku duk buat tu bukan pacik JPJ ni nak tengok pon. Dahla dia duduk jauh, entah nampak ke tak tahu line putih tu. Terus kereta tu cam dekat sikit, terus consider dah kena dah. Tapi nak buat camna, even kita tak patut fail pun dah kena fail kat encik jpj super duper bertauliah gitu lah pulak..

So aku pun terus balik kat tempat menunggu ngan muka bengang gilak. Tunggu jela turn jalan raya ngan emosi terganggu doe. Tulah terpaksa nak kena repeat test untuk bahagian 2 nih. Tak pepasal melayang pulak duit semata nak repeat test nih. Tension tension tensionnn sebab kita fail bukan sebab kita, tapi sebab penilai yang buat kerja tak berapa nak telus. Kalau aku fail sebab memang aku terlajak rempuh line tu, yeah aku terima redha ja.. Tapi nak buat camna, ada hikmah lah di sebalik kejadian ni.


hah terus jadi cenggini


P/S: To all penilai JPJ, please lah buat kerja anda ngan sebaiknya. Janganlah sebab anda buat acuh tak acuh time calon buat test tu, huh terus nak  kasi FAIL!

P/S/S : Haa nanti update test jalan raya (bahagian 3) dalam entry lain. Fuyooh lagi extreme penilai JPJ aku dapat kali nih! Tunggu tunggu!