Friday, January 25, 2013

Have you applied for the Maybank scholarship guys?


As-salam and wishing an enjoyful day readers...


Now the hunt for getting the scholarships is on! Punyalah kemain googling ke sana ke mari nak cedok info pasal scholarship sebanyak mungkin. Maybe some of you ade cakap 'ehh bukanke result SPM pun tak tahu lagi, nak kalut pasal biasaswa pesal..??'  Hooi sapa kata, nanti orang dah bon voyage kat departure hall KLIA nak pergi oversea, ngko baru terkinja-kinja nak tanya 'ehh scholarship tu nak bukak bilaa?'

So skang ni MAYBANK dah bukak application for 2013 foundation/pre-uni scholarship. So attention to ALL FIVERS SPM 2012, sila apply skang jugak! Tapi before nak apply tu, rajin-rajinlah baca syarat kelayakan biasiswa nih kat LINK ni (CTRL+click to open at a new tab)  Kat situ gak korang leh download application form dia skali..



Scholarship Maybank ni boleh dikira antara yang lumayan lah jugak. Kalau kita dapat scholarship ni, kos start dari foundation sampailah degree, sekali ngan laptop, accomodation bagai tu are fully sponsored! Kita gak leh pilih nak buat foundation tu kat oversea mahupun local. Course yang Maybank offer cam engineering, ICT, finance, business, accouting, actuarial science dan memacam lagilah. Yang penting korang baca iklan kat atas tu leklok..

Aku pun dah siap isi borang dia. First choice aku engineering, pastu second choice lak actuarial science. Frust jugaklaa sebab takde architecture, course yang paling aku minat. Takkan lah plak aku nak pick accounting? finance? business? Sori memang aku tak minat doe..

gambo passport sengih sampai telinga - probability beso nak selected nihh

moga selamat sampai KL amin...

So what else are you waiting for guys? Fill up the form and send your applicants right away okey! Closing date is due to end at 28th February 2013. Kalau nak tahu lebih detail, jangan malu jangan segan, just click kat LINK Maybank Scholarship ni. So happy applying guys!



Scholarships hunt mode ACTIVATED!


Frickin awesome BBQ beach night party!


As-salam and wishing you guys a pleasent day..



Yeah finally our BBQ party turned out to be running smoothly as planned! So hari Rabu lagi geng kitorang check-in kat PCB Resort, Pantai Cahaya Bulan for this much anticipated event. So aku yang kena handle accomodation tetiba terlewat sikit. Plan pukul 2 tapi dah terlajak setengah jam. Tulah sapa suruh aku bawak water dispenser last-last minute, tak pepasal plak merangkak aku lam kabinet nak cari benda tuh..

Sebab kitorang dah booking online siap-siap, so just bagi printed itenerary lah time nak check-in tu. Pastu akak check-in desk tu bagi bilik paling hujong skali. Tak naya kami nak heret barang ngan luggage lagi ngan bilik paling hujong tanah. Cehh duduk semalam je tapi bawak luggage bagai? Erk terasa

welcome to our chalet yang 'mewah' bangat dong

katil sebijik? laki lapan? nak humban manaa?

Dah booking bilik paling murah, RM 90 per room (semi-D chalet) so terimalah bilik tu seadanya lah guys. Jangan pulak nak expect dapat servis setaraf Club Med Cherating mahupun bilik persis Four Seasons Langkawi lah gitu. Ngan bajet constrict gilaa, bilik camni jelaa yang kami mampu dapat. Tapi okey lah, even bilik dia kecik ngan nampak benor lanjut usia, still can comfort all of us well.. Erk hope soo

ceh tengah tunggu ketibaan delegasi terhormat

Dah semua orang sampai dahtu, apalgi jom pantai jom! Alhamdulillah hari tu start panas sikit, dah tak hujan dah. So petang tu kitorang jenjalan kat area pantai PCB tulah. Memang pantai ni dah terhakis teruk, tak cantik cam dulu lagi dah. Nak mandi manda kat sini pun memang takleh, ngan ombak tinggi menjulang, nanti kena hanyut masuk laut tanpa notis haa sapa nak tolong?

muka tension wehh selipar aku manaaa!

eish diorang ni terhingin nak mandi jugak.. mana lah mak bapak?

Dah puas pusing area pantai tu, perut cam berorkestra tanpa konduktor bertauliah laa pulak. So kitorang terus jalan kat gerai-gerai area pantai tu nak cari seafood sikit. Tengok jam dah nak dekat maghrib, so kitorang decide nak bawak balik bungkus makan kat chalet dahlaa. Tapi hati-hati sikit kat sini, nanti korang excited nak makan semua, pastu ambik jaa seafood tu dari setiap dulang, haa nanti nak bayo japgi tu terguling atas tanah sebab mahal sangat! So ambik berprada-prada lah ok. Cehh  gaya cam tourist guide bagi holiday tips kat GayaTravel lah plak

"mari dik pilih pilih secucok duo ya jahh" dialog macik tu

ehh graf increase linearly nih

ceh baju London mari

tengah jalan pun duk galak bincang problem planet mana pulak?

tetiba jumpa pokok aneh nih.. pokok apa nih?

makan jomm

crab+squid+keropok+fishballs+etc

sambil makan sambil layan setia hujung nyawa

Lepas solat Maghrib tu, semua dah ready nak buat preparation for BBQ. Nasib baik aku jadi AJK accomodation je, takdelah nak kena bawak atau urus benda-benda lain. Orang cam aku ni tunggu ayam siap bakar pastu nak melahap ngan jayanya lah ajela jawabnya. Plan nak buat BBQ ni kat satu pondok ni tapi lampu takde lah pulak. Takkan nak ber-BBQ dalam gelap? Nanti kang time nak makan ayam bakar tetiba tertelan arang terbakar pulok. 

So kitorang decide nak buat dekat ngan chalet tu ajelah. Pastu time nak hidupkan api tu, tetiba lak api mogok tanak hidup! Ngan angin pantai kencang melambung, memang payah nak nyalaa! Wehh nak boleh makan ayam bilaaaa...!

punyalah sampai buat conference camna nak bagi api nyala

pindah sana, pindah sini,  merata griller tu pegi

punyalah payah nak hidop

Kitorang punyalah pening paseypaa api tak nyala? Nak google 'how to lit up fire in beach area', line 3G takdelah plak. Rupa-rupanya arang tu ade problem. Tulah aku suruh diorang beli arang cap meriam, tapi diorang beli cap bunya api lah pulak. Cewah urban nya ngko sampai arang pun ade bagi jenama doe. So terpaksalah kena beli arang baru. 

Nasib baik member aku ade bawak motor, so keluarlah kejap pergi beli arang cap meriam yang dicita tuh. Pas dapat tu, terus hidup api dan tadaaaa! Api terus hidup.. Fuhh ingat sensorang kena tapau balik dah ayam perap tu balik rumah sikit sorang kalau BBQ kena cancel..

cewah wind barrier

fuhhh finally hidup gak api nih

before/after

AJK pembakaran?

Lepas banyak kali tukar tempat BBQ tuh, last-last kitorang decide nak buat tepi pantai. Ngan angin deras giler, lagilah syok sambil pekena ayam bakaq. Sambil bakar tu, kitorang kumpul reramai atas batang kayu tepi pantai sambil bergalak sembang merapu. Aku pulak telan berapa ketul ayam sampai tak hengat dunia. Malam tu ngan ade bulan penuh, so area pantai tu cerah ngan cahaya bulan. Ehh nama lagi Pantai Cahaya Bulan derr..

muka lapaq tunggu ayam

semua dok pakat update info sensasi memasing

wah cerianya ngko dapat ayam

Turn sape yang kena bakar ayam tu kira ade shift lah. So aku nak ambik shift last. Sebab aku plan kalau ambik shift last, leh makan puas-puas dulu baru kena kerah kerja. Pastu time shift aku tu.. Eh ehh mana ayamnyaa? Rupanya semua dah habes kena bakar. Wah hepi laa pulak coz tak perlu nak bergelumang ngan arang hitam berbara-bara. Oh pliz

buat paa tuh? ok sila abaikan

Kitorang stay kat situ sampai 12 lebih tak silap. Lepas habis melahap semua tu, opkoz kena kemas balik segala barang tu pulak. BBQ pun BBQ gak, tapi tak bermakna sampah leh buang merata. Malam tu memang semua tido lewat, dah sensorang bukak aneka cerita, mana mudah nak lelap mata..

hah berhimpit habis atas satu katil

Pagi esoknya. Tudia lah eksaited nak tengok sunrise lepas subuh. Semangat gila pergi pantai ngan semua orang tak mandi lagi. Tunggu punya tunggu, tengok-tengok sunrise kena block ngan awan tebal kat horizon. Huwaaa takleh tengok sunrise laa plak. Tapi takpe, ngan camera ade kat tangan, mana kitorang tak galak nak bergambo bagai

subhanallah... beachfront dawn

wekk bebudak tak mandiiiiii

who cares tak mandi pon asal leh posing

part of the girls

and some of the boys

and this..  hooi watpe tuh

ahakz ahakz

 on ur left is Sharman from STAR & on ur right is Amirul from SMACH

pohon balak mana hanyut nih

ceh baju putih conquer

Lepas ambik angin pantai pepagi hari tu, perut lapar laa pulak. So geng laki pergi breakfast kat restoren resort tu. Geng laki jaa okey, geng pompuan refuse tanak ikut. Entahlah diorang tanak pergi plak. Nak jaga body kot?

yeah nasi lomak for breakfast

ehh habis licin dah?

Time packing nak balik tu, tengok-tengok makanan still belambak lagi. So sambil nak teman geng pompuan yang baru nak breakfast tu, kitorang pun join sekaki lah. Coz bilik ni bersambung, so just bukak pintu kat tengah tu kalau nak masuk. Hampar habis blanket jadi tikar, pastu duduk reramai keliling makanan. Masak maggi ouh pepagi hari nih.

menu budak bujang

So pastu kitorang kemas balik barang memasing, nak check out dah. Sapa punya tupperware, senduk, dulang yang bawa marik tu sila ambik balik lah. Nanti kang tak pepasal penginap chalet 519/520 pasni terkejot bukak-bukak almari tengok ada senduk dulang bagai. Advance betul laa chalet nih, senduk pun ada paa.. So time tengah hari tu semua check-out dan balik rumah memasing..

So thanks guys for coming and rockin this BBQ party! Memang syok hangout ngan korang semua nih! Nanti kalau ada event apa-apa lagi kaa, jangan lupa plak lantik aku jadi AJK penginapan lagik. Eh silap, jangan lupa ajak aku lagi for sure okey

ehem ehem watpe tuh?

Saturday, January 19, 2013

BBQ beach night party in the making

As-salam and bid a fabolous day readers..

Teringat dedulu time geng fivers berhempas pulas bergelumang ngan buku SPM 500++ pages semata nak hadap SPM, semua duk terjerit tension 'hooi lambat lagi kaa nak cuti nih wey!!!'. So finally when the cuti had finally arrived, hah ambik ngko dekat 5 bulan terbongkang kat rumah boring taktau nak buat apa.. Ehh nanti kejap guys... so what about having a vacation together??! Yeah why not kan?

Time cuti ni laa, bila geng fivers semua free, time ni lah paling sesuai nak buat reunion balik. So part of the geng 3 Ibnu Rusyd class of 2010 yang dah terpisah pergi SBP lain ke, transfer ke skolah lain ke, yang tukar aliran time form 4 tu ke finally leh berkumpul balik time ni.

tudia kemain bincang ke tengah main Temple Run huh?

So apalagi we are on the move! Kemain plan hari tu nak bincang pasal vacation ni kat Tutti Frutti, tapi dah sampai sana bila sorang dah bukak cerita memasing haa terus tak jadi nak bincang pasal benda tu. Pastu semua move on lah pergi rumah Mimi plak nak sambung balik bincang. 

Kat situ kitorang agih siap-siap tugas memasing. So kira orang ni kena handle foods, orang tu kena handle games dan aku pulak kena handle accomodation. Kitorang set the date 23 Jan, location resort sekitar Pantai Cahaya Bulan. So plan nak stay kat situ for two days and one night. Cukup lah tu nak buat BBQ ngan sesi mandi kolam reramai. Location pun tepi pantai, huwarghh sapa tak excited nak join!

call of duties?

Tapi serius nak handle benda camni memang tension. Bukak habis agoda.com ngan booking.com semata nak cari bilik paling murah around area PCB. First choice Perdana Resort, RM 150 per room per night yang paling murah. Pastu congak duit makanan ngan barang lagi tu aih bimbang cam tak cukup jaa..

Pastu time tu hampir-hampir nak cancel nak buat kat Perdana Resort tu, tetiba plak PCB ade buat promotion! Yeah we managed to get a RM 90 chalet! Fuhh nasib baik kos accomodation kira-kira balik just RM 200 jaa. So baki lagi tu leh buat beli makanan bebanyak..

ehem ehem.. duk bincang ke duk buat pe ni haa?

So kalau takde pape problem, InsyaAllah plan kitorang ni akan berjalan cam dirancang. Yeah so looking forward for this kind of activity sebab memang lama dah tak hangout sekali ngan diorang ni. Nanti lepas SPM result keluar nanti, lagilah kitorang sibuk takleh nak jumpa lagi dah. 

So meet you guys there!




Thursday, January 17, 2013

Movie review : The Impossible

As-salam and wish a pleasant day readers..

So today I decided to make a movie review on this latest-released movie:


Title : The Impossible
Duration : 113 minit
Starring : Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland

Trailer:



Synopsis:

Movie ni 100% based on true story, on what happended to a Spanish family when they were having a holiday in Thailand. On the morning of 26th December, a series of tsunami waves had strucked the coast of Indian Ocean and lead to vast destruction around the area. So movie ni kira reccount untuk pengalaman family Sepanyol ni la...

Henry Bennet (Ewan McGregor) ni bawak la satu family dia iaitu isteri, Maria Bennet (Naomi Watts) ngan tiga lagi anak laki diorang pergi holiday kat Phuket, Thailand. Diorang satu family ni kiranya nak spend Christmast holiday kat pulau tu lah. Diorang ni plak stay kat beach villa kat satu resort kat Khao Lak, Phuket. So bilik diorang tu betul-betul mengadap laut. 

Pagi 26 Disember 2004. Cam biasalah satu family ni nak pergi mandi kolam kat resort tu. Pastu tetiba semua vacationers kat situ termasuklah diorang terasa gegaran. Tengok dari jauh, pokok-pokok kelapa tepi pantai start tumbang and then... Debushhh! Ombak besar datang terus kat area swimming pool dan habis benda ngan diorang skali kena hanyut ngan air deras tsunami tu. Diorang lak terus tenggelam dan hanyut, terpisah terus ngan ahli keluarga yang lain.

imagine time tengah syok mandi manda tu.. tetiba jadi camni

So camna nasib diorang lima beranak tu? Sempat tak diorang tu nak selamatkan nyawa memasing? Boleh lagi ke Henry ngan Maria dapat jumpa balik ngan ketiga-tiga anak diorang yang terpisah sesama sendiri tu? Camna nasib diorang sekeluarga pulak pasni? Haa kalau nak tahu camna ending dia, korang pergi lah beli tiket kat cinema yang berdekatan, takpun cari streaming free kat internet ok. 

My verdict :

Movie ni memang banyak pengajaran tersendiri. Movie ni akan buat korang betul-betul appreciate seluruh ahli keluarga korang. Aku pun takleh nak imagine kalau family aku sendiri confronting this kind of situation. Selain tu, movie ni jugak ajar korang sikap tak mudah give-up, dan suntik semangat untuk terus hidup walaupun nyawa dah kat hujung tanduk dah. Selain tu gak, korang akan lebih appreciate hidup ni lagi coz yeah we will never know when we are about to die right?

Score : (8.5/10) - HIGHLY RECOMMENDED

Screenshot:





To watch this movie online, click on this LINK. Pastu korang tekan 'CREATE STEREAMING LINK' and then buat masuk code yang dia bagi tu. Pastu tekan play kat video tu and then yeah you can enjoy the movie right away. 

So happy watching!